hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gondolatbűn lett a néma ima: elképesztő folyamatok Nagy-Britanniában
Az abortuszklinikák pufferzónáiról
Gondolatbűn lett a néma ima: elképesztő folyamatok Nagy-Britanniában

Isabel Vaughan-Spruce életpárti aktivista, akit azért tartóztattak le, mert imádkozott.(Fotó: ADF UK)

2023. 01. 19.
Még decemberben történt, hogy letartóztattak egy nőt Birminghamben. Az utca egyik lakója hívta ki a rendőröket, akik alapos motozás után (még a haját is áttúrták) letartóztatták az elképesztő anyagi és személyi károkat okozó ámokfutót. Az eset bejárta a világsajtót.

Ebből a beszámolóból minden igaz, kivéve a médiaérdeklődést és az ámokfutást. A nő ugyanis némán állt.

A hatósági intézkedést kiváltó bűnt azzal követte el, hogy mindezt egy abortuszközpont mellett tette, és amikor a kiszálló rendőrök megkérdezték, imádkozik-e, azt válaszolta, hogy talán, de csak magában. Hang nélkül. Pont, ahogyan a nemzetközi – és a hazai brit – média tudósított az ügyről, annak messzemenő közérdekű vonatkozásai ellenére.

A választás valódi lehetősége

Isabel Vaughan-Spruce a Menet az Életért szervezet, valamint a 40 Nap az Életért kampány vezetője Birminghamben. Az önkéntesek az elmúlt tíz évben a katolikus nagyböjt idején, majd egy őszi időszakban két-három fős csoportokban csendben imádkoztak és orvos által jóváhagyott információkat közlő szórólapokat osztogattak a helyi abortuszközpontnál. Többnek közülük volt legalább egy abortusza, tehát nagyfokú empátiával tudtak nőtársaik felé fordulni, hiszen saját bőrükön tapasztalták, mekkora nyomás nehezedik a környezet és a társadalom részéről a kismamára, hogy megszakítsa a terhességét. Az abortuszlobbi „választás” szlogenje ellenére ugyanis a nőknek nincs igazán választásuk, mert nem kívánt vagy nem tervezett terhesség esetén egyből és szinte kizárólag az abortusz lehetőségével találkoznak, és azokat, akik más megoldásokról felvilágosítást, esetleg azokhoz hozzáférést kínálnak, jogszabályokkal igyekeznek ebben kontrollálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!