hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért növekszik az erőszakos esetek száma, és hova tűnik a szolidaritás?
Mitől ugrott meg az emberölések száma Magyarországon?
Miért növekszik az erőszakos esetek száma, és hova tűnik a szolidaritás?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 01. 19.
Rémisztő képet festenek a hazai bűnügyi statisztikák: jelentősen nőtt az emberölések száma, és a családon belüli erőszakos esetek száma is emelkedett 2022-ben. Az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán sokakban felmerül a kérdés: romlik-e a hazai közbiztonság, és mi várható ezen a téren az egymásra rakódó válságok következtében?

Szinte még el sem kezdődött az év, máris egy borzalmas hír rázta meg az országot, az okokról és következményekről pedig hosszú napok óta heves diskurzus zajlik a közbeszédben. Január 12-én Buda egyik kerületében leszúrtak három rendőrt, az egyen­ruhások pedig kénytelenek voltak fegyvert használni. A 29 éves Baumann Péter főtörzsőrmestert szíven szúrták, az ő életét már nem lehetett megmenteni. Másik két társa vérezve ugyan, de az őrjöngő férfi nyomába eredt, akit egy villamosmegállóban ártalmatlanítottak, láblövéssel.

Az illetékes szervek hamar leszögezték, hogy nem terrortámadásról van szó – az eset ennek ellenére igencsak aggasztó, hiszen a laikusok számára ismert, médiában megjelenő részletek arra engednek következtetni, hogy ilyen bármikor és bárhol megtörténhet. Az elkövető ugyanis – annak ellenére, hogy már volt múltja a hatóságoknál – szabadon élte világát Buda egyik legkedveltebb kerületében, pedig szomszédjai és ismerősei is erőszakos, kötekedő személyként jellemezték, aki már korábban is zaklatta a környezetét.

A 35 éves férfi letartóztatása után elismerte magáról, hogy alkalmi szerhasználó, és – bár erre még nincs hivatalos bizonyíték – valószínűleg a tragikus estén is hatása alatt volt valamilyen szernek vagy szereknek. Szemtanúk szerint ugyanis Sz. Szilárd démonoktól rettegve végigzaklatta a társasházat, ahol élt, és a rendőrséget is azért hívták rá, mert egy kalapáccsal megpróbálta rátörni az ajtót az egyik idős szomszédjára – állítólag azért, hogy megmentse a az általa képzelt veszélytől. Ezt követően értek ki az egyenruhások, a férfi egy ideig együttműködőnek bizonyult, az ezt követő drámai események pedig ismertek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!