hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Avatarok küzdelme „a világ egyensúlyának” fenntartásáért
A panteista tanmese folyatódik
Avatarok küzdelme „a világ egyensúlyának” fenntartásáért

Képek: Fórum Hungary

2023. 01. 19.
Magas szintű látványvilágával a „Mindenek anyja” tartja tökéletes egyensúlyban, körforgásban a Pandora bolygó egészét. Hinduista, taoista elemekkel gazdagon átszőtt, blaszfémiától nem mentes elvarázsolt mesevilág, mely isteníti a természetet, és megveti az emberiséget: ez James Cameron filmje.

Szinte napra pontosan tizenhárom évvel az első rész 2009. decemberi megjelenése után, 2022 decemberében került mozikba az Avatar film második része, A víz útja, amelyben a történet is nagyjából tizenhárom-tizennégy évvel az első rész eseményei után veszi fel a fonalat.

A hatalmas sikerrel debütáló első rész fantasztikus technikai újításokkal egy csodálatosan meganimált látványvilágot mutatott be a nézőknek, igen egyszerű alaptörténettel: Jake Sully, a deréktól lefelé mozgásképtelenné vált katona a különleges energiaforrással rendelkező Pandora bolygóra kerül, ahol a helyi bennszülött na’vi törzs bizalmába kell férkőznie, hogy a Földről érkező csapatok ki tudják bányászni az értékes anyagokat. Ennek érdekében a bolygót lakó nép óriási, kék színű emberszerű lényeihez hasonló avatarokat tenyésztettek ki a földi tudósok, amely testeket tudatátvitellel képesek embergazdáik irányítani.

Jake időközben beleszeret a na’vi életbe (és a törzsfő lányába), majd teljesen átáll a pártjukra a gonosz, militarista, kizsákmányoló emberek ellen, akik ki akarják pusztítani a nekik ellenállókat a bolygóról. Az első rész végén a haldokló Jake lelkét a sámánjuk vezetésével transzban éneklő és táncoló törzsbeliek egy szeánsz keretein belül „átköltöztetik” avatarjába, hogy a második részben már egy egészséges, családját védő, teljes értékű na’viként folytassa a harcot az emberek, illetve azok gonosz avatarjai ellen. A harcok elől azonban Jake a családját egy vízi törzshöz menekíti, melynek következményeként az első részben megismert esőerdők mesebeli élőlényeit kiegészítendő most az elképesztően élethű és részletesen felépített óceánvilágba nyerhetünk közelebbi betekintést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!