hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik és miért teszik tönkre Európát? - szlovén közgazdász a davosi elitről
Alkalmatlan vezetők, tervgazdálkodás, amerikai önzés az okok között
Kik és miért teszik tönkre Európát? - szlovén közgazdász a davosi elitről

Dr. Neven Vidaković szlovén közgazdász­professzor(Forrás: Dr. Neven Vidaković)

2023. 01. 19.
Európa a háború kezdete óta drámaian leértékelődött, a gazdasági erejéből több mint 20 százalékot veszített, miközben a világ többi része megerősödött – állítja az egyik legnevesebb szlovén közgazdász, Neven Vidaković, aki szerint hiábavaló a válság megoldását várni a davosi elittől, mert ők maguk a probléma központi okozói.

A globális elit Davosban a világ válságairól tárgyal. Ön szerint melyek a legközvetlenebb veszélyek a világgazdaságra az idei év elején?

– A strukturális infláció. Európában a legtöbben teljesen félreértik a helyzetet. Én a pénzpiacokon tevékenykedem, ahol minden közvetlenül lecsapódik. Először is, Európában rosszul ítélik meg Kínát, ami egyáltalán nem olyan gyenge és nem olyan ostoba, mint amilyennek megpróbálják beállítani. A másik félreértés az Egyesült Ál­lamok, amely kétségtelenül megszelidítette az inflációt, de közben nagyon súlyos politikai problémái vannak, amelyek néhány hónap múlva újra felszínre kerülnek, különösen most, amikor az ország elérte az adósság­plafont. Azonban Európa szempontjából még ez is csak a perifériához tartozik.

Számunkra az a legfontosabb, amivel most szembesülünk, amit a közgazdászok strukturális inflációnak hívnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!