hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új Római Birodalmat vizionálnak európai vezetők
Észak-Afrikát és Izraelt is a kontinenshez "csatolnák"
Új Római Birodalmat vizionálnak európai vezetők

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 07.
Ahogy az ukrán háború és az annak folyamán előálló energiaválság és infláció egyre nagyobb kihívás elé állítja a Nyugat egységét, az új politikai közösségekkel, szövetségekkel kapcsolatos felvetések egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az európai vezetők körében.

A hidegháború óta példátlan elemeket tartalmazó stratégiát fogadtak el a NATO-tagországok vezetői a június végén Madridban megrendezett NATO-csúcstalálkozón. A dokumentumban Oroszországot „a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek”, Kínát pedig a szövetség érdekeire, biztonságára és értékeire nézve kihívásként nevesítették.

Jens Stoltenberg főtitkár beszámolt arról, hogy alapvető változtatások bevezetéséről is döntöttek a szövetség elrettentési és védelmi képességeiben. Ennek megfelelően a keleti szárnyon megerősítik az előretolt védelmet, és növelik a készenléti erők létszámát, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban reagálhassanak.

Új Róma?

Külön érdekesség, hogy a napokban megrendezett madridi NATO-csúcson Boris Johnson egy Római Birodalomhoz hasonló szövetség létrehozására is javaslatot tett Törökország és bizonyos észak-afrikai országok részvételével, hogy így erősítse meg az európai egységet. A brit miniszterelnök nem sokkal azután tette megjegyzéseit, hogy Emmanuel Macron francia elnök egy bővebb európai politikai közösség megalakítását vetette fel az Európai Parlamentben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!