hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elméletek a spártaiak és a zsidók rokonságáról
Hasonló hősök – hasonló ősök?
Elméletek a spártaiak és a zsidók rokonságáról

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 01. 19.
Az ókorban számos olyan dokumentumra hivatkoznak a szerzők, amelyek nem maradtak fenn az utókor számára. Egy korabeli levelezésben olyan feljegyzésre utalnak, amely arról tanúskodik, hogy a spártaiak és a zsidók rokonságban álltak egymással. Cikkünkben az ezzel kapcsolatos legfontosabb elméleteket foglaljuk össze.

A makkabeusi háborúk idején Jonatán Makkabeus, a zsidó felkelés vezetője szövetségeseket keresett a Szeleukidákkal szemben. Ennek kapcsán írt levelet a spártaiaknak, melyet a Makkabeusok első könyve ismertet. Jonatán többször is a zsidók testvéreinek nevezi a spártaiakat, és idéz egy több mint száz évvel korábbról származó levelet, melyet az akkori spártai király, I. Areiosz küldött a zsidó főpapnak, Oniásznak. A Kr. e. 3. század elején keletkezett dokumentumban a spártai uralkodó kijelenti: „Egy írásban nyomára bukkantak annak, hogy a spártaiak és a zsidók testvérek, Ábrahám nemzetségéből származnak.” Areiosz király leveléről egyébként a Kr. u. 1. századi zsidó történet­író, Josephus Flavius is megemlékezik A zsidók története című könyvében. Az írásról, amelyre a spártai király hivatkozik, illetve Oniász főpap esetleges válaszáról azonban nem maradt fenn más feljegyzés. Vajon milyen rokoni szálra utalhatott a spártai uralkodó?

A spártaiak vitatott eredete

Spárta városát a dórok alapították a Kr. e. 10. században, akik két évszázaddal korábban vándoroltak be északról a Peloponnészoszi-félszigetre. Az itt élő akhájok jelentős részét lemészárolták, az életben maradottakat pedig uralmuk alá hajtották.

Az Areiosz által említett írás ugyan nem került elő, amely bizonyítaná a spártaiak és a zsidók rokonságát, ám több érdekes elmélet is született a témában. Egyes feltételezések szerint a dórok Ábrahám és Ketúráh házasságából származhatnak. Ketúráh – akinek nevét a Biblia is említi – Sára halála után lett Ábrahám felesége. Mózes első könyve számos gyermeküket megnevezi, és lehetséges, hogy ezek közül az egyiknek a leszármazottai vándoroltak be a Peloponnészoszi-félsziget területére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!