hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pusztító erdőtüzek Európában: drámai beszámolók
Tűzvész Észak-Afrikában és Görögországban
Pusztító erdőtüzek Európában: drámai beszámolók

Fotó: AP / Petros Giannakouris

2023. 07. 27.
Menekülő turistatömegek Rodoszon, Korfun és Cipruson, több tucat halálos áldozat Algériában. A hetek óta tomboló tűzvészt sok tudós siet az ember okozta klímaváltozás számlájára írni, ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy gyújtogatás áll a háttérben.

A Földközi-tenger keleti régióját az eddig egyik legsúlyosabb hőhullám sújtja 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletekkel, Görögországban még mindig küzdenek a napok óta megfékezhetetlenül tomboló lángokkal. Az érintett térségekből több mint húszezer embert evakuáltak, hétfőn pedig 2000 turista el is hagyhatta a görög szigeteket.

Görögország minden pontjáról, mintegy 64 régióból jelentettek bozóttüzeket. Krétán és Korfun vészhelyzetet hirdettek, Rodoszon pedig már több mint 150 négyzetkilométeren ég a növényzet. A tűzoltók egyelőre még nemzetközi segítséggel sem tudják megfékezni a lángokat, annak ellenére, hogy az Európai Unió tíz tagországból ötszáz tűzoltót, száz járművet és hét repülőgépet küldött segíteni.

„Tizenkét napja, extrém hőség és erős szél mellett, megállás nélkül harcolunk több tucat erdőtűzfronton. A görög tűzoltóság több mint 500 tüzet fékezett meg, naponta több mint 50-et” – nyilatkozta az ügyben Vaszilisz Kikíliasz klímaválságért és polgári védelemért felelős miniszter.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!