hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Japán a Kínával szembeni önvédelemre készül
A pacifizmus vége
Japán a Kínával szembeni önvédelemre készül

Fotó: AP / Japanese Self-Defense Force

2023. 01. 19.
Egyre bonyolultabbá válik a geopolitikai helyzet; az orosz–ukrán konfliktus mellett több olyan puskaporos hordó is láthatóvá vált, ahol a kanóc bármelyik pillanatban begyulladhat. Ilyen gócpont Tajvan is, ahol az Egyesült Államok és Kína mellett a fél évszázados védelmi politikáját feladó, és újabban erősen fegyverkező Japán is el kívánja foglalni helyét a színpadon.

A második világháborút követően Japán volt az egyetlen olyan ország a világon, amely a béke érdekében még az önvédelemhez való jogát is teljes mértékben feladta. Nagy valószínűséggel a teljes vereség okozta a feltétel nélküli totális behódolást, ugyanis mindmáig Japán az egyetlen olyan ország, melynek területére egy másik nagyhatalom, az Egyesült Államok, atombombát dobott le. Így az Egyesült Államok is mindmáig az egyetlen olyan nagyhatalom, amely atombombát vetett be, hogy végleg lezárjon egy háborút.

Az USA győztes nagyhatalomként azt szabta a béke feltételéül, hogy Japán végleg mondjon le arról, hogy a saját védelmét katonai úton próbálja ellátni. A békemegállapodás 9. paragrafusa szerint: „Őszintén törekszünk a nemzetközi békére, amely igazságon és jogrenden alapul, így a japán nép örökre lemond a háborúról mint a nép szuverén jogáról, és annak fenyegetéséről is, hogy az erőszak eszközével rendezze el a nemzetközi vitákat. Ahhoz, hogy ennek a bekezdésnek a célját meg tudja valósítani, többé nem fog fenntartani sem szárazföldi, sem tengeri, sem légierőt, ahogy más háborús potenciált sem. Az állam hadviseléshez való joga nem kerül elismerésre.”

A szigor az egyik oldalon érthető, Japán ugyanis a második világháborút megelőzően a világ egyik legsikeresebb katonai nagyhatalma volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!