Lemondott a japán miniszterelnök
Abe Sinzó romló egészségére való tekintettel válik meg hivatalától
Lemondott a japán miniszterelnök

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 08. 28.
A 65 éves miniszterelnök egész nyáron dolgozott a koronavírus megfékezésén, vezetve a kormány erőfeszítéseit, és gyakori sajtótájékoztatókat tartva a szükségállapot előtt és alatt egyaránt. Kiújuló fekélyes bélgyulladása miatt azonban úgy érzi, nem képes tovább ellátni feladatát.

Sinzó a múlt évben lett Japán leghosszabban hivatalban levő miniszterelnöke. Jelenlegi ciklusa 2012-ben kezdődött. 

Lépése nem precedens nélküli, 2007-ben már egy korábbi ciklusa alatt is lemondásra kényszerült krónikus betegsége miatt, amitől tinédzser kora óta szenved. 

Abét 2006 szeptemberében, a Japán országgyűlés soron kívüli ülésén választották meg először miniszterelnöknek, amikor 52 évesen az ország legfiatalabb háború utáni és első háborút követően született miniszterelnöke lett. 2007 szeptemberében váratlanul mondott le több hónapnyi politikai nyomás és népszerűtlenség miatt. A miniszterelnöki poszton Fukuda Jaszuo követte, akivel kezdődően Japánnak öt olyan miniszterelnöke volt, akik 16 hónapnál rövidebb ideig maradtak az ország élén. 2012-ben Abe visszatért a japán politika élvonalába. Szeptemberben újraválasztották pártja élére, és decemberben a Liberális Demokrata Pártot elsöprő választási győzelemre vezette. 2014-ben és 2017-ben is kétharmados választási győzelmet aratott pártjával és koalíciós partnerével, a Kómeitó párttal.

Országos ismertséget az Észak-Korea elleni kemény állásfoglalásával szerzett, amely elősegítette abban is, hogy az LDP elnökévé és Japán miniszterelnökévé váljon. A konzervatív-nacionalista politikus 8 éven át töltötte be a kormányfői posztot. Kezdeti sikerei után nem tudta felgyorsítani a gazdasági növekedést, és családbarát intézkedései sem voltak képesek növelni a kirívóan alacsony születésszámot.

A miniszterelnök nyilatkozata szerint egészsége akkor indult romlásnak, amikor betegsége július közepén kiújult. Jelenleg olyan új kezelésben részesül, ami nem hagy elegendő időt számára miniszterelnöki feladatainak ellátására. 

A fontos döntések meghozatalában nem engedheti meg magának, hogy hibázzon, ezért döntött úgy, hogy inkább lemond.

„Fájdalmas érzés, hogy távoznom kell, mielőtt elértem volna céljaimat”

– hangsúlyozta a kormányfő, aki meghajolva bocsánatot kért japán népétől, hogy ilyen nehéz időben hagyja ott posztját.

Egészen addig marad a posztján, ameddig utódját ki nem választják. 

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!