Élet-halál között a meglőtt volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó
A politikus ellen beszéde közben követtek el merényletet, válságos az állapota
Élet-halál között a meglőtt volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 08.
Merényletet követtek el Abe Sindzó volt japán miniszterelnök ellen egy választási kampányesemény közben az ország középső részén fekvő Nara városában. 

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el. Egy az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, az első lövést sokan játéknak gondolták, Abe a második lövésnél esett össze, ekkor már szikrát és füstöt is lehetett látni.

A BBC értesülései szerint a politikusra kétszer lőttek rá miközben beszélt. A második lövés a hátát találta el, aminek következtében összeesett. A történteket követően Abe eszméletlen volt és a nyakán vérzett. 

A helyi média szerint a volt kormányfő nem mutatott életjeleket, Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára pedig később arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudnak biztosat az állapotáról.

Tokió ex-kormányzója, Yoichi Masuzoe a Twitteren arról ír, hogy a 67 éves politikus kardiopulmonális leállás-állapotban van. A BBC megjegyzi, hogy Japánban gyakran használják ezt a kifejezést, mielőtt hivatalosan megerősítik valakinek a halálát. 

A rendőrség őrizetbe vett egy 40 év körüli férfit, a feltételezett elkövetőt, a hatóságok pedig lefoglaltak egy fegyvert is. További részletek egyelőre nem ismertek. A Twitteren ugyanakkor terjed egy fotó, amit állítólag a merénylő látható, és azt írják, hogy egy átalakított shotgunt tart a kezében.

Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült.

Japánban a következő napokban a felsőházi választásokat tartanak, amelyen a prognózisok szerint a Liberális Demokrata Párt várhatóan elsöprő győzelmet arat.

(Hetek / BBC / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!