Meghalt a kampányrendezvényen meglőtt volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó
Beszéde közben, hátulról érte a lövés, nem tudták megmenteni
Meghalt a kampányrendezvényen meglőtt volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 08.
Merényletet áldozata lett Abe Sindzó volt japán miniszterelnök, akit egy választási kampányesemény közben lőttek meg hátulról az ország középső részén fekvő Nara városában. 

Életét vesztette Abe Sindzó volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen kétszer meglőtték.

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el. Egy az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, az első lövést sokan játéknak gondolták, Abe a második lövésnél esett össze, ekkor már szikrát és füstöt is lehetett látni.

A BBC értesülései szerint a politikusra kétszer lőttek rá miközben beszélt. A második lövés a hátát találta el, aminek következtében összeesett. A történteket követően Abe eszméletlen volt és a nyakán vérzett. 

A helyi média szerint a volt kormányfő már ott sem mutatott életjeleket. A Twitteren közzétettek egy videót a lövés pillanatáról, majd arról, ahogy mentőbe helyezik a 67 éves volt miniszterelnököt. Csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk a felvételek megtekintését. 

A negyvenes éveiben járó merénylőt – aki a hírek szerint egy barkácsolt sörétes puskával adta le a lövéseket – a helyszínen földre teperték és letartóztatták. Sajtóértesülések szerint a férfi azzal indokolta tettét, hogy elégedetlen volt a politikussal. 

Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült. Japánban a következő napokban a felsőházi választásokat tartanak, amelyen a prognózisok szerint a Liberális Demokrata Párt várhatóan elsöprő győzelmet arat.

Korábbi beszámolónk itt és itt olvasható. 

(Hetek / BBC)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!