hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre kevesebb a barátság, felfutottak a pszichológiai magánrendelések
Egyedül vagyunk a bajban?
Egyre kevesebb a barátság, felfutottak a pszichológiai magánrendelések

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 01. 19.
A magyarok jelentős része nehezen tud kijönni abból az izoláltságból, ami a járvány alatt különösen fölerősödött. A bezárkózó magatartás most nemcsak a téli időszak jellegzetessége, és nem is igazán egyéni „defekt”: kollektíven megélt szorongás húzódik a hátterében.

Egy hazai kutatás, amely a barátságok alakulását vizsgálta a Covid idején, megállapította, hogy a magyarok 46 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre: Besegít-e külön háztartásban élő rokonainak/ismerősei­nek/ba­rátainak? A válaszadók többsége viszont azért nem segített másnak, mert vagy nem volt rá igény, vagy nem volt rá kapacitása (Mihályi Helga, 2020). Ugyanebből a kutatásból az is kiderült, hogy ebben az időszakban a kapcsolattartás szinte teljes mértékben áttevődött az online és telefonos kommunikációra, s ez a mai napig dominál.

Bezárkózó társadalom

A járvány az eleve nem túl „barátkozós”, tipikusan paraszti hagyományokat őrző magyar társadalomban csak még inkább szétzilálta az emberi kapcsolatokat. Előtte sem volt túl rózsás a helyzet: Albert Fruzsina és Dávid Beáta szociológusok, akik áttekintették a barátok számának alakulását 1986 és 2018 között, egy világos trendet láttak kibontakozni, miszerint az elmúlt 32 év alatt mind a barátokkal nem rendelkezők, mind a kimondottan kapcsolatgazdag, kiterjedt baráti körrel rendelkezők száma megcsappant a társadalomban.

Felméréseikben persze nem a Facebook-ismerősök számát, hanem a jobbára hagyományosan értelmezett, bizalmas barátok számát firtatták. Azt találták, hogy – minden múltszépítő nosztalgia ellenére – 1986-ban volt a legrosszabb és legbizalmatlanabb a helyzet, amikor az emberek 36 százalékának egyetlen barátja sem volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!