hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Biden bajban: már a demokraták is aggódnak miatta

Még csupán két éve van hatalomban, de Joe Biden egyre több eseményen válik nevetségessé azzal, hogy memóriája cserben hagyja, vagy zavartan viselkedik. Most, amikor az orosz–ukrán háború kapcsán számos alkalommal vetődik fel a nukleáris háború, illetve a világháború veszélye, egyáltalán nem mindegy, hogy egy szuperhatalom vezetője mentálisan milyen állapotban van, és ez hogyan befolyásolja hosszú távú következményekkel járó döntéseit.

Van kiút – E heti köszöntő

Egy fiatal exmeleg kaliforniai pásztorral, egy új-zélandi jogvédővel és egy idős kanadai pszichológussal utaztam a minap egy taxiban. Akár egy jó vicc kezdete is lehetne – ha nem köszönne szembe a rideg valóság, bár utastársaim még azt is nevetve dolgozzák fel. Mindannyian küldetésüknek tekintik ugyanis, hogy segítsenek a nem kívánt (pl. homoszexuális) vonzalmakkal küzdőknek, még akkor is, ha emiatt súlyos retor­ziókkal kell szembenézniük kormányaik részéről. Mo­solyogva mesélik: jó előre megbeszélték a családjukkal, hogy mindezért bármikor börtönbe kerülhetnek.

Belföld

Jobbikos szakpolitikus a kampánydollárokról: „becsapva érezzük magunkat”

Putyin mondta vagy Kövér László? – teszi fel a kérdést az amerikai nagykövetség egy újabb kormányt támadó bejegyzésében, utalva a Hetekben megjelent interjúra. A Biden-adminisztráció a korábbi évekkel ellentétben már nemcsak a színfalak mögött, hanem egészen nyíltan is aktív szerepet kíván vállalni a magyarországi közvélemény alakításában. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Forintgyengülés: a háború az oka vagy a kormány hibázik?

A forint hajmeresztő mozgásokat produkál. A negatív rekordok után valamelyest magához térő hazai fizetőeszköz teljesítménye az utóbbi időszakban sajnos így is az egyik legrosszabb. Az okok összetettek, bár van pár meghatározó mozgatórugó.

„Kell egy biztonságos hely, ahol megélhetjük a fájdalmat”

„A siker nem a hegycsúcs elérése, hanem az onnan való visszatérés. Ezt a fáradságos utat nem lehet megspórolni: le kell jönni a hegyről, s ez a hegymászásban és a gyászfeldolgozásban egyaránt alapigazság” – mondja Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye, aki maga is hegymászó. Küzdelméről film is készült, amely Magasságok és mélységek címmel látható a mozikban. (2022.10.21.)

Hit és értékek

Szankciók a történelemben: politikai nyomásgyakorlás gazdasági eszközökkel

Az orosz–ukrán háború kapcsán sokat hallani a szankciókról, amelyek célja a szemben álló felek egyikének ellehetetlenítése. Ugyanakkor az Európai Unió egyes országait, köztük hazánkat, a tagállamiság jogán járó támogatások visszatartásával igyekeznek politikai irányvonaluk megváltoztatására kényszeríteni. Ezek az esetek érdekes történelmi párhuzamokat elevenítenek fel.

„Fasiszta csürhe” Az Apró család és 1956

„Apró Antal már rögtön a forradalom és szabadságharc kirobbanása után fasiszta csürhének nevezte a felvonuló budapestieket – mondta lapunknak Balogh Gábor, a Terror Háza történésze.

HÁTTÉR

Homoszexuális volt, ma négy gyermek apja, boldog családapa

Ken Williams évekig küzdött nem kívánt homoszexuális vonzalommal és pornófüggõséggel, Isten azonban teljes mértékben megszabadította és megváltoztatta az életét. Ma már boldog férj és négy gyermek édesapja, aki a Bethel Church pásztoraként segíti az LMBT-életmódot elhagyni vágyókat igazi identitásuk felfedezésében, és harcol jogaikért az Egyesült Államok legliberálisabb államában.

Az anyaméh gyümölcse: árucikk?

A gyermek iránti vágyra globális piac épült, amely egyrészt növekvő átfedést mutat az emberkereskedelemmel, másrészt kiszolgálja a hagyományos családmodell kiiktatását célzó mozgalmakat. A béranyaság etikai megfontolásai ezért egyre jobban háttérbe szorulnak.

1956: a magyar menekülteket védő diplomata rejtélyes halála

Az 1956-os forradalmat követően az ENSZ vizsgálatot indított a szovjet beavatkozás jogossága kapcsán. Azóta is rejtély övezi Povl Bang-Jensen halálát: a magyar tanúvallomásokért felelős dán diplomatát 1959. november 25-én, az ügy tárgyalásának napján holtan találták egy New York-i parkban.

KÁVÉSZÜNET

„Hallgass a szívedre, utazz Oroszországba”?

Nincs könnyű helyzetben, aki mostanában munka, tanulás miatt vagy személyes okból Oroszországba utazik. E sorok írója egy irodalmi műhelymunka kapcsán járt Moszkvában.

„Korunk „pestisét” nem lehet kinőni, nem lehet legyógyszerezni, ám vissza lehet fordítani!”

Október az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar tudatosításának hónapja. Dr. Bohács Krisztina PhD egyetemi tanár, a Gem Tanulási Központ szakmai vezetője válaszol kérdéseinkre.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!