hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forintgyengülés: a háború az oka vagy a kormány hibázik?
Mi mozgatja az árfolyamot?
Forintgyengülés: a háború az oka vagy a kormány hibázik?

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek grafika

2022. 10. 20.
A forint hajmeresztő mozgásokat produkál. A negatív rekordok után valamelyest magához térő hazai fizetőeszköz teljesítménye az utóbbi időszakban sajnos így is az egyik legrosszabb. Az okok összetettek, bár van pár meghatározó mozgatórugó.

Tarantino egyik filmjében egy bárban egymásba botlik két társaság: álruhás angol kémek csoportja, illetve egy családi eseményt ünneplő német katonai osztag. Miután az egyik kém akaratlanul lelepleződik, az ivóban tartózkodók mind belekényszerülnek egy olyan helyzetbe, ahonnan már egyik fél számára sem marad igazán kiút. Amikor ez tudatosul, a szinte elviselhetetlenné váló feszültségnek egy vad tűzpárbaj vet véget. Ahogy minden elcsendesedik, kiderül, hogy szinte mindenki áldozatul esett az összecsapásban. Aki pedig véletlenül túlélte: az ő sorsa is megpecsételődött.

Szerencsére ez csak film, aminek a végén, ugyan óriási veszteségek árán, de győz a jó. A világgazdaságban olyan bonyolult helyzet alakult ki, ahol nem nagyon látszik a megoldás. Ráadásul mindenki belekényszerítette a másikat (és magát is) egy olyan szerepbe, ahonnan igen nehéz visszafordulni. A kisebb országok mozgástere pedig különösen beszűkült. A magyar gazdaság és a forint is kiszolgáltatott helyzetbe került, amelyből jelenleg nem lehet elegánsan, vagy nagyobb veszteségek nélkül kiszállni.

Kutyaszorítóban

A magyar gazdaság kicsi és nyitott, szinte mindenből behozatalra szorul, ezért erősen ráutalt a nemzetközi kereskedelemre. A világgazdaságban a nyugati erőcentrum perifériájának számít. A gazdaság állapotára, növekedésére erős hatással van a nemzetközi környezet. Az orosz–ukrán konfliktusnak az egyik legjobban kitett ország, mivel földrajzilag is szomszédos Ukrajnával, valamint az orosz energiától való függősége is igen nagy, ami rövid távon nem változtatható. Ebben a helyzetben a forint árfolyamát az alábbi tényezők befolyásolják leg­inkább.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!