hetilap

Hetek hetilap vásárlás
400 forint lesz az euró a választás napjára?
A gyengülő forint gazdasági és politikai kockázatot is hordoz
400 forint lesz az euró a választás napjára?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2021. 11. 25.
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, a héten egy Euróért több mint 370 forintot, egy dollárért pedig 330 forintot kellett fizetni. Ezekkel a számokkal minden magyar állampolgár szembesült a napokban. Adódik a kérdés, mi vezetett a jelenlegi helyzet kialakulásához, illetve megfordítható-e ez a folyamat.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Egy deviza árfolyamát több tényező határozza meg. Alapjaiban itt is a kereslet-kínálat szabályai érvényesülnek, de egy bonyolult, sok tényezős viszonyrendszeren keresztül. A forint vonzerejét befolyásolja a gazdaság állapota, a növekedési kilátások (GDP) és nem utolsósorban a forint kamatszintje, az MNB (Magyar Nemzeti Bank) alapkamat.

A kormány hosszú távú gazdaságpolitikája egy enyhén gyengülő forintot preferál, mivel a magyar gazdaság motorja az export, és a gyengébb forint kedvezőbb helyzetbe hozza az exportőröket. A tudatosan alacsonyan tartott kamatok pedig ösztönzik a hitelezést, a beruházásokat és a fogyasztást. Egy kedvező világgazdasági környezetben ez a stratégia nem okoz problémát. Az utóbbi időben ugyanakkor egy törékenyebb, bizonytalan nemzetközi környezet alakult ki, amely a forintra is komoly nyomást gyakorol.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!