Röviden ez az oka a forint mai szabadesésének
Elérte a lélektani 400 forintos határt az euróhoz viszonyított árfolyam
Röviden ez az oka a forint mai szabadesésének

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 03. 07.
Szinte mindenkit sokként ért, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama átlépte a lélektani határnak számító 400 forint per eurós határt. Több nyilatkozat is született ennek az okairól, ezt próbáltuk nagyon röviden összefoglalni. 

Folyamatosan frissülő háborús tudósításunkat itt olvashatja.

A forint már évek óta egyre jobban gyengül, közrejátszottak ebben a gazdasági világválságok, a koronavírus világjárvány és természetesen a mostani ukrajnai háború is. Háborús időszakban a befektetők biztosabb helyre menekítik a pénzüket, ahogyan nagyon sok átlagember is ilyenkor kvázi tőkementésbe kezd - ennek van egy pánikszerű és hisztérikus öngerjesztő hatása is. 

Ráadásul nem megnyugtatóak a jövővel kapcsolatos prognózisok sem. Egyrészt várhatóan eszkalálódhat az ukrajnai konfliktus Kijev esetleges ostromával, de évtizedes csúcson van a kőolaj-, és gázár világpiaci szinten is (Magyarországon például szerdán bruttó 41 forinttal emelkedik a benzin beszerzési ára, a gázolajé pedig 66 forinttal.), az energiaárak ilyetén elszabadulása kisebb káoszt eredményezett. A piaci idegesség általánosan tapasztalható. 

Magyarország esetében azért érzékeny kiemelten ez az időszak, mert közvetlen szomszédai vagyunk Ukrajnának, ráadásul a régió többi országához képest (Csehország mellett) mi vagyunk a leginkább függésben az orosz gáztól az Európai Unióban. 

Ugyan igyekezett a kormány mindenkit megnyugtatni azzal kapcsolatban, hogy az orosz fél továbbra is garantálja a szerződésben foglalt mennyiséget, valamint a gáztározókban is bőven elegendő tartalék halmozódott fel, ráadásul egyre jobban fog enyhülni az idő a nyár közeledtével – hosszú távon komoly változások állhatnak be. 

Az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint a nyugati szövetségi rendszer a Moszkvát sújtó szankciócsomagokat követően most az energiaszektort és olajipart próbálja meg teljesen átrajzolni. Röviden megfogalmazva, leválasztanák a régiót az orosz gáztól és olajtól való függéstől

Minderre rájön még az pluszban, hogy a kaotikus helyzettel élve, "spekulánsok és shortolók" bejelentkeznek, hogy pénzt keressenek abból, hogy a piacban most nincs akkora tartóerő - derül ki a Portfolio gyorselemzéséből

További gondot jelent az is, hogy a devizatartalékokkal a Magyar Nemzeti Bank nem tud nagyon élni (hogy ezzel állíthassa meg a forint romlását) – egyrészt mert kockázatos, másrészt mert se hozzánk, se a lengyelekhez nem annyira érkeznek azok az uniós források, amik azt felduzzasztanák egy használható (adott esetben csökkenthető) mértékig. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!