hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A forint művészete - Hogyan alakul ki a bankjegyek és pénzérmék dizájnja?
A forint művészete - Hogyan alakul ki a bankjegyek és pénzérmék dizájnja?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 04. 21.
A közel hétszáz éves múltra visszatekintő magyar forint formájában és értékében sok változás állt be az évszázadok alatt, a nemzeti fizetőeszköz mégis fontos része a nemzet történelmének. De mi alapján dől el, hogy milyen lesz egy bankjegy vagy pénzérme kinézete?

Európában a Nyugatrómai Birodalom romjain létrejövő királyságok és fejedelemségek fő fizetőeszközévé az ezüst vált, mivel elszigetelődtek az afrikai bányákból származó aranyforgalomtól.

A fordulat a 13. század derekán következett be, mikor a keresztes hadjáratokon keresztül ismét megújuló keleti kereskedelem fellendülésével arany kezdett el áramlani Európába, főként az észak-itáliai városállamokba, ahol újra megjelentek az aranyból vert pénzérmék. Ezek közül a két leghíresebb a velencei dukát és a firenzei forint voltak, aminek a mintájára készült el az első magyar arany valuta is, mely átvette a firenzei pénzérme latin forrásokban florenus-ként feljegyzett megnevezését, forintként vonulva be az európai fizetőeszközök sorába. Az 1325-ben forgalomba kerülő magyar forint egyenértékű volt a velencei és firenzei aranypénzekkel.

A mai napig Európa-szerte fellelhetőek a fennmaradt érmék, ami nem csoda, hisz Magyarország a középkorban Európa aranykitermelésének háromnegyedéért volt felelős.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!