hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A spekulánsok is a forintgyengülésre játszanak
Meddig bírja a háború terheit a magyar gazdaság?
A spekulánsok is a forintgyengülésre játszanak

Orbán Viktor magyar és Boris Johnson brit miniszterelnök a V4-ek és az Egyesült Királyság csúcstalálkozóján a londoni Lancaster House-ban.(Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

2022. 03. 09.
Európa és benne Magyarország számára súlyos gazdasági károkat okozna az orosz energiaimport betiltása. A forintgyengülés, az infláció és az agrárium problémái e nélkül is megpróbálják majd a magyar gazdaságot.

Magyarország elítéli Oroszország fegyveres támadását, de a szankciók kiterjesztése az olaj- és a gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Londonban a V4-ek és Boris Johnson brit kormányfő részvételével rendezett csúcstalálkozón. „Ezt mindenki megszenvedi Európában, Magyarország sem kivétel” – fogalmazott a magyar kormányfő, hangsúlyozva, hogy nem fogják hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Az orosz–ukrán konfliktus, illetve a nyugati szankciók azonban az energiaimport korlátozása nélkül is érzékenyen érintik Magyarországot. Az euró viszonylatában 400 forintig gyengülő magyar fizetőeszköz csak az egyik jele ennek, de várhatóan az infláció is meglódul, a gazdasági növekedés pedig lassulni fog. 

A rekordmértékű forintgyengülés kapcsán felmerül a kérdés: Mi az oka annak, hogy a magyar deviza a kelet-európai országok devizájánál nagyobb mértékben zuhant, lehet-e emögött egy forint elleni célzott támadás?

„A befektetők ott spekulálnak, ahol lehet, márpedig Magyarország most ideális terepe a shortolásnak, vagyis annak, amikor az árfolyam gyengülésére spekulálnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!