hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az anyaméh gyümölcse: árucikk?
A béranyaságüzlet árnyoldala
Az anyaméh gyümölcse: árucikk?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 20.
A gyermek iránti vágyra globális piac épült, amely egyrészt növekvő átfedést mutat az emberkereskedelemmel, másrészt kiszolgálja a hagyományos családmodell kiiktatását célzó mozgalmakat. A béranyaság etikai megfontolásai ezért egyre jobban háttérbe szorulnak.

A béranyaság kérdését a kultúrháború „csataterének” nevezi a Guardian egyik nemrégiben megjelent riportja (We Are Expected To Be OK With Not Having Children). De nem azoknak a szemszögéből, akiket az egész problémakör szó szerint „testközelből” érint: tehát nem a béranyákéból, akik a testüket adják egy korántsem veszélytelen „procedúrához”, és nem is a születendő gyermekéből, akivel kapcsolatban már fogantatása előtt az egész sorsát meghatározó döntéseket hoznak, és gyakran a neme, a bőrszíne vagy akár a várható képességei is rajta lesznek a számlán, amit a megrendelő szülők kifizetnek.

„Mi történik, amikor a szülővé váláshoz való jog valaki másnak a testét érinti?” – kérdezi a cikk is, amely szerint két meleg férfi beperelte New York városát munkahelyi diszkrimináció miatt. Corey Briskin és Nicholas Maggipinto ugyanis, miután szembesültek a béranya-szolgáltatás égbeszökő áraival, nehezményezték, hogy nem tudják a költségeket egészségbiztosításból fedezni – szemben női kollégáikkal, akik ezt meddőség esetén megtehetik. A két jogot végzett férfi nem lát abban érvelési hibát, hogy náluk nincs szó meddőségről – azt, hogy egyikőjüknek sincsenek női reproduktív szervei, „szituációs meddőségként” próbálják ebbe a kategóriába beletuszkolni. „Az egész ipar diszkrimináción alapul, és működési mechanizmusa abból az időből származik, amikor a két férfi alkotta párokról téveszmék, előítéletek, sztereotípiák mentén gondolkodott a társadalom” – panaszolja a párral együtt a Guardian.

Az ügy valóban fontos csata, ha ugyanis Briskinék nyernek, Amerika-szerte nyomás alá kerülnek a munkaadók és az egészségbiztosítók, hogy a meleg pároknak ugyanolyan hozzáférést biztosítsanak a „megtermékenyítési szolgáltatásokhoz”, mint másoknak. Az új helyzet voltaképpen teljesen kifordítaná az egészségügyi ellátásról való gondolkodásunkat: az orvosi eljárások célja már nem a normális állapot helyreállítása, hanem a normális állapotnak mint problémának a megoldása lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!