Megvétózná Lengyelország a béranyaságról és az LMBTQ-családokról szóló uniós javaslatot
Megvétózná Lengyelország a béranyaságról és az LMBTQ-családokról szóló uniós javaslatot

Illusztráció.(Forrás: Facebook/Sebastian Kaleta)

2022. 12. 13.
Az Európai Bizottság kezdeményezése szerint minden tagállamnak el kellene fogadnia a béranyaságot és az LMBTQ-családokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a lengyel szejm idén februárban megszavazta az oktatási törvény módosítását, mely a kiskorú gyerekek iskolai szexuális felvilágosításon történő részvételét a szülők írásbeli hozzájárulásához köti, és megerősítette a szülőknek azt a jogát, hogy a saját világnézetük szerint neveljék a gyerekeiket.

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta egy tévéinterjúban most arról beszélt, hogy Lengyelország megvétózná az Európai Bizottságnak azt a kezdeményezését, mely alapján minden tagállamnak el kellene ismernie a béranyaságot és az LMBTQ-családokat, ha az érintettek átköltöznek egy másik uniós országba.

Brüsszel azzal érvel, hogy a kezdeményezés a gyerekek jólétét és jogait szolgálja, hiszen „elismeri a szülőséget, ami egy tagállamban jön létre anélkül, hogy egy másik tagországban különleges intézkedésekre lenne szükség”.

A javaslat miatt viszont már nem lehetne tagállami hatáskörben tiltani a béranyaságot vagy akadályozni azt, hogy a homoszexuális párok gyerekeket fogadjanak örökbe az unióban. Kaleta szerint ezzel tulajdonképpen „a nyugat-európai jogok kötelező erejűvé válnának Lengyelországban”, amit a lengyel kormány meg akar akadályozni.

A miniszterhelyettes szerint, ha elfogadják a kezdeményezést, az csak a kezdet, hiszen kényszeríthetik a tagállamokat, hogy fogadják el az azonos neműek házasságát és akár „több tucat nemet” is. Jelenleg 14 uniós tagállam ismeri el a homoszexuálisok közötti házasságot, hét másik pedig a közöttük lévő kapcsolatot élettársi kapcsolatként regisztrálja.

(CNE News / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!