Amerikai rakétakilövőket telepít Lengyelországban a német hadsereg
Amerikai rakétakilövőket telepít Lengyelországban a német hadsereg

illusztráció( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 12. 12.
Napokon belül megkezdheti a német hadsereg Lengyelország légvédelmének megerősítését Patriot rakétavédelmi rendszerekkel - jelentették német hírportálok.

A beszámolók szerint a Bundeswehr szakértői már kedden megkezdik az amerikai gyártmányú rendszerek lengyelországi telepítéséhez szükséges helyszíni előkészületeket, közvetlenül az után, hogy a német szövetségi kormány és a lengyel kormány lezárja a segítségnyújtásról folytatott hivatalos egyeztetést. A tervek szerint a német katonák először felmérik a terepet, majd kiépítenek három rakétakilövő állomást.

A német védelmi minisztérium novemberben ajánlotta fel a NATO keleti határvidékének védelmét szolgáló támogatást, miután az orosz támadás ellen védekező Ukrajna felől érkező rakéták csapódtak be Lengyelországban. Az ukrán határ térségében egy falunál, Przewodównál történt robbanásban két ember meghalt.

Varsó először azt kérte, hogy Németország inkább Ukrajnának küldjön Patriot-rendszert.

Berlin nem értett egyet a javaslattal. Mariusz Blaszcszak, a lengyel szaktárca vezetője szerdán közölte, hogy ugyan csalódottan vették tudomásul a német elutasítást, magát a támogatást viszont elfogadják, és meg is kezdik az egyeztetést a légvédelmi rendszerek lengyelországi telepítéséről.

(Hetek / MTI)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!