hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Agresszív és vakmerő”: az USA lépni fog, ha az oroszok előre nyomulnak
Kibékíthetetlennek tűnő ellentét Moszkva és Kijev között
„Agresszív és vakmerő”: az USA lépni fog, ha az oroszok előre nyomulnak

A Krím és Szevasztopol Oroszországhoz csatolásáról szóló népszavazás hetedik évfordulójának ünnepsége.(Fotó: AP / Alexei Druzhinin)

2021. 04. 15.
Csapatösszevonások a határon, népirtással való vádaskodás és tehetetlen nyugati szövetségesek. Ezzel lehetne összefoglalni a pattanásig feszült orosz–ukrán viszonyt, amelyhez mindkét fél jelentősen hozzájárul.

Amikor a délszláv háború véget ért, reménykedtünk, hogy térségünket a jövőben elkerülik majd a fegyveres konfliktusok. A viszonylagos nyugalomhoz és békéhez szokott generációt Ukrajnában sokkhatásként érte, hogy ka­tonai kiképzésének egyszer hasznát veszi.

Mára az ukrán hadsereg jelentős modernizáción ment át, és sokkal felkészültebben vesz részt területi épségének védelmében. Az utóbbi időben a határai mentén zajló orosz haderőmozgások miatt azonban újra izgulhatnak a hadköteles férfiak, hogy a gazdasági nehézségek és járvány mellett esetleg háborúba is kényszerülhetnek. 

Segítség a NATO-tól?

Az Egyesült Államok ugyan jóbarátja Ukrajnának, de az elnöknek „többet kellene tennie”, hogy „korlátozza Oroszországot”, és segíthetne véget vetni a kelet-ukrajnai konfliktusnak, jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök. Kijevnek több fegyverre és pénzre van szüksége, de főleg több támogatásra, hogy a NATO tagjává válhasson – mondta az elnök a CNN-nek adott interjúban, amelyet a Mariupolnál húzódó konfliktuszónában történt látogatásakor adott április 12-én.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!