Egyetemes bűncselekmény a béranyaság az olasz parlamenti többség szerint
Évente három-négyezer olasz pár megy külföldre anyaméhet bérelni
Egyetemes bűncselekmény a béranyaság az olasz parlamenti többség szerint

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 04. 22.
A római alsóház igazságügyi bizottsága igent mondott a jobbközép pártok szorgalmazta törvényjavaslatra, amely egyetemes bűncselekménynek akarja nyilvánítani a béranyaságot, vagyis szigorúbban büntethetővé tenné  - jelentette a Corriere della Sera című lap pénteken.

A törvénytervezetet a jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni, valamint Mara Carfagna, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) párt politikusa, a kormány Dél-Olaszország fejlesztéséért felelős minisztere egyszerre nyújtotta be. A jogszabály alapjának szövegét az igazságügyi bizottság megszavazta a jobbközép pártok voksaival:

a javaslatot az FdI és a FI mellett támogatja a Liga, valamint más jobbközép pártok és a függetlenek frakciójának egy része is.

A béranyaság gyakorlata jelenleg is bűncselekménynek számít, amely három hónaptól két évig terjedő börtönnel és 600 ezer eurótól egy millióig kiszabható pénzbírsággal büntethető. A törvénytervezet további szigorítást tartalmaz, mivel

tiltja és bűncselekménynek minősíti a külföldön történő béranyaságot is.

A Corriere della Sera napilap adatai szerint

évente három-négyezer olasz pár megy külföldre anyaméhet bérelni.

A Mario Draghi vezette nagykoalíciós kormány több etikai kérdést érintő törvényjavaslatot napirendre tűzött.

Március 10-én az alsóház elfogadta a segítséggel elkövetett  öngyilkosság legalizálását, a törvénytervezet most a felsőház egészségügyi és igazságügyi bizottsága előtt van. A Liga bizottsági tagjai jelezték, hogy nem támogatják a jogszabályt.

Április 27-én térhet vissza az ülésterembe a homo- és transzfóbiával foglalkozó törvénycsomag, amely tavaly októberben megbukott a parlamentben. Félév elteltével ugyanis a tervezet ismét benyújtható. A baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, Alessandro Zan szorgalmazta jogszabály többek között

a gender-kultúra iskolákban történő terjesztését is tartalmazza.

A PD azt reméli, hogy a törvénytervezetet keresztül tudja vinni még a következő választások, vagyis a mostani parlament 2023 eleji feloszlatása előtt.  

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!