hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobbikos szakpolitikus a kampánydollárokról: „becsapva érezzük magunkat”
Amerikai beavatkozási kísérletek a magyar belpolitikában
Jobbikos szakpolitikus a kampánydollárokról: „becsapva érezzük magunkat”

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2022. 10. 20.
Putyin mondta vagy Kövér László? – teszi fel a kérdést az amerikai nagykövetség egy újabb kormányt támadó bejegyzésében, utalva a Hetekben megjelent interjúra. A Biden-adminisztráció a korábbi évekkel ellentétben már nemcsak a színfalak mögött, hanem egészen nyíltan is aktív szerepet kíván vállalni a magyarországi közvélemény alakításában. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Már évtizedek óta közismert a közvélemény előtt, hogy az Egyesült Államok milyen kifinomult és kevésbé kifinomult módszerekkel próbálja meg az érdekei szerint befolyásolni egyes országok politikai, gazdasági, katonai folyamatait. Lényegében az ukrajnai háború kapcsán is rengeteg elemző, szakértő és számos politikus is felvetette az Egyesült Államok szerepét és felelősségét a putyini háború kirobbanásáig vezető útban. De a közelmúlt történelméből is rengeteg esetet lehetne említeni arra vonatkozóan, amikor a társadalmi változások, kormányválságok, tömegtüntetések mögött amerikai szálat véltek felfedezni az érintett nemzetek döntéshozói. A kedves Olvasó persze gondolhatná azt, hogy ezek a felvetések legtöbbször az összeesküvés-elméletek kategóriájába tartoznak, ám napjainkban az Egyesült Államok (s mellette sok más ország) szinte már titkot sem csinál abból, hogy az érdekérvényesítését a létező legmodernebb és leghatékonyabb módszerekkel: kulturális, média-, és politikai eszközökkel kívánja sikerre juttatni.

Ennek eklatáns példája a nyugati nagyhatalom Magyarországra akkreditált nagykövete, David Pressman is, aki szinte azonnal „bemutatkozott” a magyar közönségnek és a magyar politikának azzal, hogy jelezte, elődjénél jóval gátlástalanabb és nyíltabb eszközökkel próbálja meg alakítani a magyar politikát. Az efféle nagyköveti hozzáállás szöges ellentéte egyébként a magyar diplomáciai narratívának, mely szerint a nagykövetnek nem feladata az adott ország belügyeinek kommentálása és kritizálása, hanem kizárólag a magyar állam és érdekeinek a diplomáciai képviselete, valamint az országok közötti kapcsolat mélyítése és ápolása. Ehhez képest az Egyesült Államok magyarországi képviselete szűk két hónapon belül már a sokadik kritikát fogalmazza meg a kormány álláspontját, nyilatkozatait, hivatalos programjait illetően. Sőt, a kritikán jócskán túlmutatóan azokat egyenesen a putyini rendszerrel és a háborús bűncselekményekkel próbálják meg egy szintre hozni, összemosni – ilyet eddig csak az ellenzéki alternatív zugsajtó oldalain olvashatott az ember.

A nagykövetség által megosztott legutóbbi kampányvideójukban például a Hetek Kövér László házelnök­kel készített interjújából vett idézettel próbálta meg azt a benyomást kelteni a magyar embe­rekben, mintha azt akár maga Vlagyimir Putyin nyilatkozta volna. A kiragadott idézetben Kövér László azt pe­dzegette, hogy nemcsak az orosz birodalomépítésnek van relevanciája, hanem a nyugatinak is, amellyel szemben szerinte Oroszországnak is vannak legitim biztonsági igényei, amiket figyelmen kívül hagyni „óriási hiba”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!