hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyes és valótlan párhuzamot állított a nagykövet
Ezért téved David Pressman
Veszélyes és valótlan párhuzamot állított a nagykövet

David Pressman amerikai nagykövet a budapesti Pride megnyitóján. Magyarországon sárga csillagot kellett hordani, rózsaszín háromszöget nem.(Fotó: Facebook / Budapest Pride)

2023. 06. 21.
David Pressmann amerikai nagykövet beszédet mondott a budapesti Pride megnyitóján, és ebben a homoszexuálisok üldözését együtt említette a holokausztban megbélyegzett és népirtás áldozatává vált zsidósággal. A párhuzamról Pécsi Tibor történészt kérdeztük.

   „Hogyan ragyogtak a sárga csillagok a rózsaszín háromszögek mellett a kísértetiesen csendes és kora esti órákban, ami nem sokkal később a holokauszt sötét éjszakájává vált” – mondta az amerikai nagykövet. Azt tudjuk, hogy a rózsaszín háromszögek a homoszexuálisok megkülönböztető jelzése volt. A mondatból úgy tűnik, mintha a nagykövet úr a két csoport üldözését egy újfajta sorrendbe helyezte volna, és a zsidóüldözést a homoszexuálisok üldözésének egyfajta tragikus kísérő jelenségeként látná. Mennyire pontos ez a megállapítás?

Rózsaszín háromszöget valóban kaptak azok az árja német homoszexuálisok, akiket koncentrációs táborokba vittek. De ez a táboron belüli, az adott személyek elítélésének okát  kifejező jelzés volt, ahogy a 
fekete például a romáknak, a zöld a köztörvényes bűnözőknek, a piros a kommunistáknak, szociáldemokratáknak, egyéb politikaiaknak, a sárga csillag pedig a zsidóknak a jele volt a táboron belül.

1933-tól egészen 1945-ig mindegyik általam eddig felsorolt hálózati csoportra igaz volt ez, viszont amiről Pressmann nagykövet úr beszélt, az a táboron belüli megkülönböztető jelzés volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!