hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit akar Magyarországtól az Egyesült Államok „nyomásgyakorlója”?
David Pressman amerikai nagykövet kommunikációs stratégiái
Mit akar Magyarországtól az Egyesült Államok „nyomásgyakorlója”?

Szijjártó: nem kormányzókat meg helytartókat fogadunk.(Forrás: Facebook / Amerikai Nagykövetség)

2023. 02. 09.
Miközben Donald Trump kifejezetten korrekt viszonyt ápolt az Orbán-kormánnyal, a Biden-adminisztráció alatt mintha egyre romlana a magyar–amerikai viszony. Kommunikációs szinten mindenképp romlás tapasztalható, és ebben kulcsszerepet játszhat a tavaly ősszel kinevezett nagykövet.

Széles mosollyal, férjével és közösen nevelt gyermekeivel az oldalán jelent meg David Pressman a magyar köztársasági elnöknél, hogy átadja megbízólevelét, nem sokkal azután, hogy tavaly ősszel Magyarországra küldte a Biden-adminisztráció. Természetesen gondosan ügyeltek arra, hogy az esemény jól legyen dokumentálva, és üzenetként hasson egy olyan „őskövület” országban, ahol az alaptörvény rögzíti, hogy Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. Az új nagykövet mintha ki akarta volna ugrasztani a homofób vérnyulat a bokorból, a kormány ugyanakkor nem ült fel a provokatív bejelentkezésnek, és miért is tenné: Orbán Viktor és az általa vezetett kabinet tagjai rendre elmondják, hogy tiszteletben tartják minden ország kultúráját és döntéseit, és nem akarják senkire ráerőltetni a nézeteiket.

Bajban ismerszik meg a jó barát

Nagyon úgy tűnik, hogy ez a vezérelv visszafele nem működik mostanában, de láttunk már ilyet a közelmúltban. A szintén nem túl baráti Obama-vezetés alatt – nagykövet hiányában – (a szintén beszédes nevű) André Goodfriend volt Magyarországra delegálva mint a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője. A kétségtelenül elegánsabb és jóval szórakoztatóbb, szereplési vággyal legalább ugyanannyira megáldott diplomata számos alkalommal ment neki a már akkor is regnáló Orbán-kormánynak, és politikai állásfoglalásokra is ragadtatta magát: például 2014 végén, amikor tömegek tüntettek a távközlési adó kiterjesztése (közkeletű nevén: internetadó) ellen, Goodfriend is megjelent a demonstrálók között.

A dolog legkínosabb része talán az volt, hogy miközben a szabadságjogokért aggódó ügyvivő a kormányellenes tüntetőkkel vonult, hazájában Barack Obama az internetadó bevezetését javasolta a távközlési adó kiterjesztésén keresztül. Emlékezetes továbbá, hogy a jókedélyű Good­friend ténykedése alatt (vagy nyomán?) tiltottak korrupciós vádakkal ki az Egyesült Államok területéről hat magas rangú magyar tisztviselőt, köztük az adóhivatal akkori vezetőjét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!