hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Különös hanghatások, rendellenesen viselkedő állatok: mi jelzi előre a földrengést?

Az elmúlt évtizedekben hatalmas mennyiségű adat gyűlt össze világszerte a mérőállomásokon, és már a mesterséges intelligencia is segít ezek elemzésében. Még sincs megbízható módszer a földrengések előrejelzésére, ahogy a törökországi tragédia is mutatta - mondta Kovács István János, a Soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, az MTA Lendület-kutatócsoport vezetője.

„Kérjük önöket, imádkozzanak Törökországért!” - még mindig küzdenek a romok alatt rekedt túlélőkért

Több mint száz éve nem látott katasztrófa rázta meg Törökországot az elmúlt napokban, mikor a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés tízezreket temetett el élve a török–szír határvidéken. Lapzártakor az áldozatok száma már tízezrekben mérhető, és még ennél is több a sérültek száma.

„Transzgyermekek” szülei mesélték el saját drámájukat, betiltották a kisfilmjüket

Ambiciózus vállalkozásba kezdett egy független dokumentumfilm-készítő: több mint száz amerikai szülőt interjúvolt meg, hogy kiderítse, milyen is olyan gyermekeket nevelni, akik különböző okokból és körülmények között transznemű identitást választanak, és a régi énjüket „eltemetik”.

Tragédia és remény – E heti köszöntőnk

A törökországi katasztrófa újra arra emlékeztetett bennünket, hogy az emberiség milyen kiszolgáltatott a természet erőinek, bármilyen technológiai előrehaladást is értünk el az utóbbi évtizedekben. Mint arra a Heteknek nyilatkozó szeizmológus-kutató, Kovács István János felhívta  a figyelmet, minden bizonnyal előbb fogunk embert eljuttatni a Marsra, mintsem 10-20 kilométernél mélyebbre lejutni a talpunk alá. 

Belföld

Milyen evangéliumot hirdet a ChatGPT?

„Ne haragudj, hogy nem említettem az Istennel való kapcsolat fontosságát” – szabadkozik nekem a mesterséges intelligenciával működő csevegőrendszer, amikor arról kérdezem, mi alapján állítja össze a prédikációtervezeteit, amire a felhasználók megkérik. Már-már zavarbaejtően alázatosan kommunikál, és bekezdéseken át taglalja, hogy mennyire kihagyhatatlan az Istennel való személyes kapcsolat és az Ő vezetése, ha prédikációra készül az ember. Ahhoz képest, hogy mennyire alapvetőnek írja le ezt a szempontot, valamiért az ötpontos prédikációstratégiájából ez a rész simán kimaradt.

Mit akar Magyarországtól az Egyesült Államok „nyomásgyakorlója”?

Miközben Donald Trump kifejezetten korrekt viszonyt ápolt az Orbán-kormánnyal, a Biden-adminisztráció alatt mintha egyre romlana a magyar–amerikai viszony. Kommunikációs szinten mindenképp romlás tapasztalható, és ebben kulcsszerepet játszhat a tavaly ősszel kinevezett nagykövet.

Hogyan küzdjünk meg kütyüfüggő gyermekünkkel?

„Önkorlátozó szülők, illetve korlátokat szabó apák nélkül a gyerekek digitális nevelése nagy eséllyel csődöt fog mondani. Korán techfüggőkké válhatnak, pedig a kütyü is csak egy eszköz, amit jól kellene tudnunk használni” – mondja Léder László pszichológus, coach, az Apaakadémia alapítója.

Hit és értékek

Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri? A pénzügyi intelligencia bibliai alapelvei 

A pénznek a gazdálkodással, tulajdonnal és a munkával való kapcsolatát könyvek, tanulmányok és különböző kurzusok tömege próbálja megfejteni, csakúgy, mint az anyagi siker titkát. Se szeri, se száma a kínált recepteknek. Mi most az ősi, bibliai szemlélet alapján igyekszünk választ keresni erre a mindenkit joggal foglalkoztató és az életünk számtalan területét érintő kihívásra.

HÁTTÉR

Munkát akarnak, nem rakétékat: ilyen az élet a Hamász hatalmi játszmái közepette

A Gázai övezetet a 2006-os választások óta irányító Hamász a Palesztin Hatóság kezében lévő Júdea-Szamaria területére is ki kívánja terjeszteni hatalmát. Így vezetésével valósulhatna meg a „régi nagy álom”: a palesztin államalapítás. Pedig, ha tehetné, a gázai lakosság is szabadulna a mostani kormánytól.

A kétarcú rém: mit kell tudni az elszabaduló amerikai államadósságról?

A tengerentúlon ismét áll a bál az államadósság mérete miatt. Az Amerikai Egyesült Államok idén januárban elérte a hivatalos adósságplafonját, azaz a 31,4 ezermilliárd dollárt. Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy, a Képviselőház új republikánus elnöke pedig mindeddig eredménytelenül tárgyalt az adósságplafon módosításáról.

Az ultramacsók és a lúzerek között: miért menekülnek ennyien Andrew Tate "akadémiájára"?

Andrew Tate „akadémiájára” és internetes szubkultúrákba menekülnek a férfiak, akik a feminizmus áldozatainak érzik magukat. Az ultramacsó és a lúzer típus között ugyanis nem igazán látnak inspiráló mintát.

KÁVÉSZÜNET

Covid-tiltás, sérülés és zászlós botrány: nehezített pályán ért fel ismét a csúcsra Djokovics

Novak Djokovic január 29-én három szettben kerekedett felül Stefanos Tsitsipasszal szemben az Australian Open döntőjében, ezzel pedig már 10. alkalommal emelhette magasba a trófeát, ami egyben a 22. Grand Slam sikere is volt.

Bajban ismerjük meg, kik az igaz barátaink: milyen egy jó barátság?

Bújócskázás, hangos kuncogások a takaró alatt, olyan titkok, amiket csak mi tudunk - mindenkinek vannak kedves gyermekkori emlékei az első barátságról. Ki az igaz barát? Mi jellemző a mai kapcsolatainkra? Szentkuti-Barkász Heléna klinikai szakpszichológussal beszélgettünk.

Tom Hanks mogorva, aztán megváltozik

Akár terápiaként is nézhető a kedvelt színész új filmje, Az ember, akit Ottónak hívnak, egy goromba öregúr újraépülésének lírai esettanulmánya. Az „Ottó-szindróma” vizsgálata izgalmas, mert a főhős klónjai köztünk élnek – bár nincsenek velünk. Máshol laknak ők, az elmorzsolt évek traumáiban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!