hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Munkát akarnak, nem rakétékat: ilyen az élet a Hamász hatalmi játszmái közepette
Ha tehetné, a gázai lakosság is szabadulna a mostani kormánytól
Munkát akarnak, nem rakétékat: ilyen az élet a Hamász hatalmi játszmái közepette

Hamász-aktivisták az al-Aksza mecset­együttesnél, Jeruzsálem óvárosában.(Fotó: AP / Mahmoud Illean)

2023. 02. 09.
A Gázai övezetet a 2006-os választások óta irányító Hamász a Palesztin Hatóság kezében lévő Júdea-Szamaria területére is ki kívánja terjeszteni hatalmát. Így vezetésével valósulhatna meg a „régi nagy álom”: a palesztin államalapítás. Pedig, ha tehetné, a gázai lakosság is szabadulna a mostani kormánytól.

Az „álom” megvalósulásáig marad a barátságtalan realitás: Gázában napjainkban 40 százalék fölé rúg a munkanélküliség, a térség infrastruktúrája gyakorlatilag romokban hever, az áramhoz és a tiszta vízhez való hozzáférés pedig meglehetősen nehézkes. A területet uraló Hamászt gyakran éri a bírálat, hogy a zsidó állammal szemben folytatott szakadatlan háború okán az erőforrások jelentős részével nem a lakosság égető szükségeinek megfelelően, hanem katonai szempontok szerint sáfárkodnak – nemritkán korrupt vagy nepotista módon. A Gázát mintegy másfél évtizede irányító szervezet ráadásul az év végén (december 10-én), fennállásának 35. évfordulóján világossá tette, eltökélt szándékuk, hogy Izrael-ellenes akcióikat mihamarább kiterjesszék Júdea-Szamaria területére is, ahol a Palesztin Hatóság fejti ki működését.

Szülinapi üzenet

„Palesztina a tengertől egész a folyóig a palesztin nép földje. Ehhez továbbra is teljes mértékben ragaszkodunk, mint ahogyan ahhoz a törvényes jogunkhoz is, hogy minden eszközzel megvédjük s fölszabadítsuk azt” – fogalmaztak ünnepi kiáltványukban a Hamász vezetői. Majd felszólították a Júdea-Szamariát az ellenőrzése alatt tartó Palesztin Hatóságot, hogy „állítsa le a megszálló [Izraellel] folytatott biztonsági egyeztetéseket, azonnal hagyjon fel az »ellenállással« [a Hamász nacionalista-iszlamista mozgalmával] szembeni harccal” – utalva arra, hogy a Palesztin Hatóság gyakran letartóztatja a területén működő és a Hamászt támogató csoportok tagjait.

A Hamász egyik vezetője, Iszmáíl Hanije közölte, hogy „a megszállókkal való konfrontáció újabb szakasza előtt állunk, amelyben még nagyobb hangsúly lesz a hadműveleteken Ciszjordániában és környékén. Mi fogunk diktálni Ciszjordániában.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!