hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen evangéliumot hirdet a ChatGPT?
Vélemény
Milyen evangéliumot hirdet a ChatGPT?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 02. 09.
„Ne haragudj, hogy nem említettem az Istennel való kapcsolat fontosságát” – szabadkozik nekem a mesterséges intelligenciával működő csevegőrendszer, amikor arról kérdezem, mi alapján állítja össze a prédikációtervezeteit, amire a felhasználók megkérik. Már-már zavarbaejtően alázatosan kommunikál, és bekezdéseken át taglalja, hogy mennyire kihagyhatatlan az Istennel való személyes kapcsolat és az Ő vezetése, ha prédikációra készül az ember. Ahhoz képest, hogy mennyire alapvetőnek írja le ezt a szempontot, valamiért az ötpontos prédikációstratégiájából ez a rész simán kimaradt.

Ez egy vélemény cikk és nem a ChatGPT írta.

Nem én vagyok az egyetlen, aki kipróbálta, vajon a vallási és hitbéli kérdésekhez hogyan viszonyul a túlzás nélkül az egész világot lázban tartó nyelvi mesterséges intelligencia. Egy dömösi ökumenikus templomban (amelyet 1000 évesnek mondanak) már a teljes prédikációt a ChatGPT-vel íratták meg, lett is belőle nagy sajtóhír, bár maga a tanítás semmilyen elemi újdonságot nem tartalmaz – a templom lelkésze mégis lelkendezve, megszemélyesítve beszél a technológiáról, amely szerinte kiváló eszköz, hogy Isten evangéliumát terjessze. Lenyűgözőnek tartja a technológia alázatát is, ahogy a saját korlátairól beszél.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!