hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Különös hanghatások, rendellenesen viselkedő állatok: mi jelzi előre a földrengést?
"Azonnal tudtuk, hogy nagyon nagy a baj" – Kovács István János szeizmiológus
Különös hanghatások, rendellenesen viselkedő állatok: mi jelzi előre a földrengést?

Forrás: AP / Hussein Malla

2023. 02. 09.
Az elmúlt évtizedekben hatalmas mennyiségű adat gyűlt össze világszerte a mérőállomásokon, és már a mesterséges intelligencia is segít ezek elemzésében. Még sincs megbízható módszer a földrengések előrejelzésére, ahogy a törökországi tragédia is mutatta - mondta Kovács István János, a Soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, az MTA Lendület-kutatócsoport vezetője.

A rengés erőssége már az első híradásokban szerepelt, de ekkor még sejteni sem lehetett az áldozatok számát. Amikor ön először meghallotta, szakemberként már sejtette azt, hogy itt a korábbiaknál sokkal kiterjedtebb és súlyosabb katasztrófáról lehet szó?

– Sajnos igen, ez sejthető volt. Az obszervatóriumunk munkatársai valós időben kapják ezeket az információkat a telefonjukra, tehát ha bármilyen nagyobb rengés van Magyarországon, vagy akár a világon, akkor tényleg percek alatt értesülünk róla. Amikor a paraméterek között megérkezett a rengés erőssége, magnitúdója, akkor már lehetett számítani arra, hogy nagyon nagy lesz a baj, ráadásul nem valahol messze a sivatagban történt, hanem olyan területen, ami elég sűrűn lakott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!