hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tragédia és remény – E heti köszöntőnk
Tragédia és remény – E heti köszöntőnk

Fotó: AP / Khalil Hamra

2023. 02. 09.
A törökországi katasztrófa újra arra emlékeztetett bennünket, hogy az emberiség milyen kiszolgáltatott a természet erőinek, bármilyen technológiai előrehaladást is értünk el az utóbbi évtizedekben. Mint arra a Heteknek nyilatkozó szeizmológus-kutató, Kovács István János felhívta  a figyelmet, minden bizonnyal előbb fogunk embert eljuttatni a Marsra, mintsem 10-20 kilométernél mélyebbre lejutni a talpunk alá. 

Pedig láthattuk, hogy a mélységben milyen erők tudnak megmozdulni: hétfő hajnalban gyakorlatilag néhány perc leforgása alatt olyan szintű pusztítás történt – csak remélni tudjuk, hogy emberéletben nem – mint az orosz–ukrán háború egy éve során. Legalábbis a fényképek és videófelvételek ezt az érzetet keltik. 

Megrázó emberi tragédiák, felfoghatatlan szenvedés, ami történt és történik a török oldalon, és talán, ha a borzalmakat lehet fokozni, akkor a határ szíriai oldalán még inkább.

Hiszen otthonukból évekkel ezelőtt kibombázott, elűzött menekültek százezreit érte az újabb csapás. Nem véletlenül beszélnek apokaliptikus képekben a szemtanúk: az egymást érő veszedelmekre nehéz más szavakat találni.

Vajon lesz-e a tragédiának olyan hatása a világ vezetőire, hogy Ukrajnában inkább a megoldást keressék, nem pedig – mint arra a volt izraeli miniszterelnök utalt – a megindult béketárgyalásokat blokkolják? Nem tudjuk, de a lapzártakor érkezett hír, miszerint tavaly az Egyesült Államok robbanthatta fel az Északi Áramlat tenger alatti gázvezetékét, nem ad sok okot a bizakodásra (a vádakat a Fehér Ház tagadta).

Pedig Törökországban a hős mentőalakulatok példát mutatnak mindenkinek az önfeláldozásból, együttérzésből. Talán mégis megindulnak a szívek a hatalom birtokosaiban is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!