hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ultramacsók és a lúzerek között: miért menekülnek ennyien Andrew Tate "akadémiájára"?
Elmélyítette a feminizmus a nemek közti szakadékot
Az ultramacsók és a lúzerek között: miért menekülnek ennyien Andrew Tate "akadémiájára"?

Bukott tinibálvány. A letartóztatott Andrew Tate elhagyja a bukaresti fellebbviteli bíróságot.(Fotó: AP / Alexandru Dobre)

2023. 02. 09.
Andrew Tate „akadémiájára” és internetes szubkultúrákba menekülnek a férfiak, akik a feminizmus áldozatainak érzik magukat. Az ultramacsó és a lúzer típus között ugyanis nem igazán látnak inspiráló mintát.

Wow. Itt van végre valaki, aki kimondja, hogy férfinak lenni nehéz, de attól még be kell vállalni. Andrew Tate kick-box-bajnokból lett TikTok-sztár fiatalok tömegeit tudja megszólítani azzal, hogy a maszkulinitásról mint pozitívumról és nem mint valami betegségről beszél. Üzenete sokakban rezonál, ugyanakkor a nőgyűlöletre felépített világ – a hedonizmus, materializmus, a felvágós luxus, a korlátlan szex –, amit a kultúra által sulykolt ideál helyett felmutat, nem igazán jobb alternatíva. 

Már a nőket tárgyiasító, sőt megalázó szövegektől is beriaszthatna a vészcsengő a fejekben, de attól mindenképp, hogy egyre valószínűbb: Tate emberkereskedelem és nemi erőszak miatti közelmúltbeli letartóztatása nem a hatalom („a Mátrix”) bosszúhadjárata ellene, amiért szókimondóan leleplezi annak szándékait. 

Andrew Tate felemelkedése annak a tünete, hogy a fiúk ma olyan kultúrában nőnek fel, amely ellenséges a férfiassággal szemben, és a legtöbbjüknek anélkül kell ezen az aknamezőn átjutni, hogy valódi minták lennének előtte – nagyon sok családból hiányzik az apa, vagy legalábbis a valódi szerepét betöltő apa. Nincs, aki megtanítsa nekik, hogyan kell férfinak lenni, hogyan használják az energiájukat építő módon. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!