hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Covid-tiltás, sérülés és zászlós botrány: nehezített pályán ért fel ismét a csúcsra Djokovics
Akadályok legyőzésével édes a siker íze
Covid-tiltás, sérülés és zászlós botrány: nehezített pályán ért fel ismét a csúcsra Djokovics

Fotó: AP / Aaron Favila

2023. 02. 09.
Novak Djokovic január 29-én három szettben kerekedett felül Stefanos Tsitsipasszal szemben az Australian Open döntőjében, ezzel pedig már 10. alkalommal emelhette magasba a trófeát, ami egyben a 22. Grand Slam sikere is volt.

Ezzel a győzelemmel beérte Rafael Nadalt az öröklanglista első helyén, nem mellesleg a hét elejétől újra világelsőnek mondhatja magát. Mindezt azok után, hogy tavaly egy emlékezetes huzavona után kitoloncolták Ausztráliából és nem indulhatott el akkor a versenyen, ráadásul idén sem voltak számára a legideálisabbak a körülmények.

2023. január 29-e, délelőtt 9:45. Djokovic adogat az élete első Australian Open döntőjében játszó Stefanos Tsitsipas ellen. A szerb klasszisnak három meccslabdája is van. Az első kettőt elrontja, a harmadikat viszont már beüti, ezzel alig három óra alatt, 6 : 3, 7 : 6, 7 : 6 arányban megveri görög ellenfelét. A győztes pont után az immáron 10-szeres győztes bajnok visszafogottan ünnepel: a fejére és a szívére mutat, majd elégedetten bólint egyet a közönségnek és odasétál a hálóhoz, hogy fogadja ellenfele gratulációját. Utána azonban előtörnek belőle az érzelmek: odarohan a tribünön helyet foglaló stábjához és családtagjaihoz, egyenként megöleli őket, majd a székek között a szűk helyen lerogy a földre és percekig csak zokog. Az erős érzelmi megnyilvánulás is jelzi, milyen sokat jelentett Djokovicsnak ez a győzelem, különösen annak fényében, hogy milyen nehéz körülményekkel kellett megküzdenie a torna során.

Az első és legfontosabb teher, amivel Djokovicnak már a torna előtt szembesülnie kellett, a tavalyi kitoloncolási ügye: a szerb teniszező 2022-ben úgy érkezett meg Melbourne-be, hogy nem volt beoltva a Covid ellen, és bár mutatott be orvosi mentességi igazolást, egyrészt kételyek merültek fel ennek hitelességét illetően, másrészt nem igényelte meg az ilyenkor szükséges vízumot. Az akkori ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke drákói szigorral lépett fel Djokoviccsal szemben és megtiltotta a belépését Ausztráliába. Hosszas adok-kapok vette kezdetét, végül az ausztrál bíróságig jutott az ügy, ahol megszületett az ítélet: Djokovicot azonnali hatállyal ki kell toloncolni az országból, ráadásul további három évig nem lépheti át a határt. Az ügyet végig óriási közfelháborodás kísérte a nyilvánosság részéről, rengetegen tiltakoztak Djokovic mellett és ellen is, de az ítélettel szemben már nem lehetett mit tenni. Májusban új kormányt választottak Ausztráliában és az új bevándorlásügyi miniszter, Andrew Giles novemberben elérte, hogy hatályon kívül helyezzék az aránytalanul súlyos három­éves eltiltást, így megnyílt az út Djokovic előtt, hogy 2023-ban ismét indulhasson az Australian Openen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!