Kitoloncolják Novak Djokovicsot Ausztráliából
Kitoloncolják Novak Djokovicsot Ausztráliából

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 06.
A világelső szerb sportoló, Novak Djokovics éppen a 2022-es Australian Openre tartott, amikor a melbourne-i reptéren elvették a vízumát.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Ausztráliába ugyanis kizárólag oltással lehet belépni, és senkivel sem tesznek kivételt. Djokovicsot több órán át a repülőtéren tartották egy különszobában, és amikor arról kérdezték, felvette-e az oltást, a sportoló a „magánélet védelmére” hivatkozott. Ez viszont nem volt elegendő az országba való belépéshez, így a határőrség őrizetbe vette.

Ezt követően egy melbourne-i hotelbe vitték, ahol az illegális bevándorlókat szokták karanténban tartani. A bíróság hétfőn dönt az országból való kitoloncolásáról – írta a BBC.

Bár nem tudni, a sportoló kapott-e már oltást, egy éve azt nyilatkozta, hogy ellene van a vakcináknak. A közelgő Australian Open potenciális bajnoka fellebbezéssel próbál az országban maradni, ügyvédjei már be is nyújtották a szükséges papírokat a melbourne-i szövetségi bíróságra.

A kormány az alábbi közleményt tette közzé:

Az ausztrál határőrség (Australian Border Force, ABF) továbbra is garantálja, hogy csak olyan személyek léphetnek be az ország területére, akik megfelelnek a törvény által előírt követelményeknek. Az ABF megerősíti, hogy Mr. Djokovics nem tudott olyan bizonyítékokat bemutatni, amik alapján megfelel ezeknek az előírásoknak, ezért a vízuma törlésre került. 

Az ausztrál kormányfő, Scott Morrison is megerősítette a hírt, majd hozzátette, hogy „a szabályok mindenkire vonatkoznak, főleg akkor, amikor Ausztrália határait kell megvédeni.”, kiemelve azt, hogy éppen emiatt náluk a legalacsonyabb a halálozási arány – írta az Index.

A hússzoros Grand-Slam tornagyőztes kitoloncolása szülőhazájában is nagy port kavart: a szerb elnök teljes támogatásáról biztosította Djokovicot, édesapja pedig utcai tüntetéseket szervezne.

(Hetek / BBC / Index)

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!