hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Hallgass a szívedre, utazz Oroszországba”?
Moszkvai útibeszámoló
„Hallgass a szívedre, utazz Oroszországba”?

A Kijevi pályaudvar és az Európa tér Moszkvában(Fotók: Lévay Leona)

2022. 10. 20.
Nincs könnyű helyzetben, aki mostanában munka, tanulás miatt vagy személyes okból Oroszországba utazik. E sorok írója egy irodalmi műhelymunka kapcsán járt Moszkvában.

Korábban közvetlen járat is volt Budapest és Moszkva között, de a szankciók miatt az orosz járatokat kitiltották az Európai Unió légteréből és vice versa, így Isztambulon keresztül repültünk. Utazás közben arról beszélgettünk útitársaimmal, hogy a barátok, rokonok mit szóltak úti célunkhoz. A legenyhébb reakció az aggodalom volt, hogy „csak épségben jussunk is haza”, a legszélsőségesebb szerint pedig egy ilyen utazással egyenesen a háborút támogatjuk… Később moszkvai ismerősök elmesélték, hogy a háború kitörése után számos magyar barátjuk felhagyott az orosz nyelv tanulásával, és velük is megszakították a kapcsolatot. Sajnos sokan nem tudják helyén kezelni a politikát az emberi kapcsolatokban.

A „különleges hadműveletek” országa

A vnukovói repülőtéren rögtön óriásplakátok köszöntik az érkezőket: „Oroszország − a lehetőségek országa”, „Hallgass a szívedre [és utazz Oroszországba]”. Különös volt ezeket a szavakat olvasni éppen azon a repülőtéren, amelyen keresztül egy hónappal korábban Leonyid Grozman politikus, filozófus emigrált, miután kéthetes börtönbüntetéséből szabadult, amiért a Szovjetuniót a náci Németországhoz hasonlította. Nem Oroszországot − a Szovjetuniót.

Az útlevelet vizsgáló férfi örült nekünk, mondván: „a magyarok most jól viszonyulnak hozzánk”. Egy másik vizsgáló viszont rákérdezett férfi útitársamnál, hogy van-e orosz útlevele. Ha lett volna, nem biztos, hogy visszafelé kijut az országból…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!