Moszkvai források szerint januárban lemondhat Putyin - a Kreml cáfol
Feltételezések szerint az orosz elnök Parkinson-kóros lehet
Moszkvai források szerint januárban lemondhat Putyin - a Kreml cáfol

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 06.
A 68 éves Vlagyimir Putyin orosz elnök a The Sun forrásai szerint egészségügyi okokból lemondani készül jövő év januárjában. Az RT egy cikke szerint közelmúltban hozott törvényjavaslatok is arra utalhatnak, hogy Putyin már az elnökség utáni időszakra készül. A Kreml határozottan cáfolta a sajtóértesülést, "nonszensznek" minősítve a betegségről és lemondásról szóló híreket.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Moszkvai forrásokra hivatkozva a the Sun brit lap azt állítja, hogy Putyint egészségügyi okokra hivatkozva családja arra igyekszik rávenni, mondjon le elnöki pozíciójáról. Azt, hogy az elnök esetleges lemondását készítheti elő, a brit lap szerint az is alátámasztja, hogy még az orosz kormányközeli RT is írt a közelmúltban arról, hogy Putyin már az elnöksége utáni időszakra készül.

Orvosi szakértők azt állították a lapnak, hogy az elnök testbeszéde a közelmúltban közzétett videóin Parkinson-kórra is utalhatnak. Egy friss felvételen az látszik, ahogy az elnök leül, fájdalmak között megragadja a szék karfáját, és lábai folyamatosan remegnek - magyarázzák a brit lap forrásai.

A híreket Valerij Szolovej moszkvai politikatudományi professzor is kommentálta:

"A családja rendkívül nagy hatással bír az elnökre, aki hatalomátadási terveit januárban tervezi nyilvánosságra hozni."

A híreszteléseket azzal is bizonyítva látják sokan, hogy a hét elején olyan törvénytervezetek láttak napvilágot, melyek élethosszig szenátori tisztségben tartanák Putyint, amennyiben feladja elnöki tisztét. A tervezet, amit a hírek szerint maga az elnök nyújtott be, jogi immunitást is biztosítana számára, illetve állami előnyöket halála napjáig.

Cáfol a Kreml

A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov határozottan cáfolta a The Sun értesüléseit.  "Abszolút nonszensz, az elnökkel minden rendben". Arra a kérdésre, hogy Putyin tervez -e lemondani a szóvivő egyértelmű nemmel válaszolt. 

(The Sun/RT/Hetek)

Hetek
Előfizetői nyereményjáték

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!