Moszkva: Nem akarjuk, hogy Amerika a zavargások miatt válságba kerüljön a választások után
Szergej Lavrov szerint nem valószínű, hogy november 3-a után "színes forradalom" tör ki
Moszkva: Nem akarjuk, hogy Amerika a zavargások miatt válságba kerüljön a választások után

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 23.
Moszkva nem érdekelt abban, hogy az Egyesült Államok mély válságba kerüljön a novemberi elnökválasztást követően - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy kitörhet-e egy "színes forradalom" a tengerentúlon, hogyha valamelyik fél nem ismeri el az elnökválasztás eredményét, Lavrov kijelentette: "Ezt nem nekem kell eldöntenem. Van egy vicc, amely szerint az Egyesült Államokban sosem lesz színes forradalom, mert az Egyesült Államokban nincs amerikai nagykövetség. Minden viccben van valamennyi igazság."

"Színes forradalmak"

A New York Times szerint manapság muszáj színt választani egy valamirevaló politikai megmozduláshoz. A Neue Zürcher Zeitung pedig úgy látja, egy forradalmat úgy kell eladni, mint egy árucikket: dizájnos csomagolással és reklámkampánnyal. A kétezres évek tiltakozásai, demonstrációi rendszerint színek köré rendeződtek. 2003-ban a grúz tüntetők az őszirózsa színe alatt gyülekeztek. Idén Ukrajnában a narancssárgát választották. A szigorú iszlám törvények ellen tiltakozó iráni nők a rózsaszínt. Bush elnök az iraki választások kapcsán bíbor forradalomról beszélt. Lukasenko fehérorosz elnök ellenfelei kék léggömböket eregettek. A kirgiz ellenzék sárgában virul. A szíriai megszállás ellen tiltakozó libanoni tüntetők is színt vallottak: a cédrus zöldjét tették meg szimbólumnak. A jelenlegi BLM tüntetéseket pedig leginkább a fekete színnel lehet jellemezni.

Emlékeztetett arra, hogy Moszkva már többször megfogalmazta, maga Vlagyimir Putyin elnök is, hogy együtt fog működni bármilyen, az amerikai jogrend alapján megválasztott vezetéssel.

"Nagyon nem szeretnénk, ha egy olyan, világviszonylatban vezető ország, mint amilyen az Egyesült Államok, mély válságba kerülne,

ha ott zavargások alakulnának ki az erőszak és a rasszizmus megnyilvánulásainak a formájában, amelyek jelenleg megfigyelhetők az Egyesült Államok egyes államaiban és városaiban" - jelentette ki.

Lavrov szerint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell révén "világos jelzést" küldött Ukrajnának, hogy maradéktalanul végre kell hajtani az ország délkeleti részén kialakult válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat, és megengedhetetlen felcserélni a bennük foglalt pontok végrehajtásának sorrendjét. Hangsúlyozta, hogy a fehérorosz fővárosban aláírt dokumentumok értelmében az ukrán kormány határ feletti ellenőrzésének helyreállítása az utolsó szakasz, amikor már a rendezés összes elemét megvalósították.

Emlékeztetett arra, hogy a határellenőrzés visszaállítása előtt még amnesztiát kell kihirdetni a szakadár területeken, a Donyec-medence különleges státusát bele kell foglalni az ukrán alkotmányba, a helyi választások megtartásáról pedig Kijevnek Donyeckkel és Luhanszkkal kell megállapodniuk.

Lavrov Moszkva támogatásáról biztosította az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által kezdeményezett alkotmányreformot. Mint mondta,  igény van az össznépi párbeszéd konkrét és befogadó fóruma iránt. Úgy vélekedett, hogy a tárgyalások tartalmáról, határidejéről és részvevőiről a fehérorosz népnek kell döntenie.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!