hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Fasiszta csürhe” Az Apró család és 1956
A felelősök soha nem kértek bocsánatot
„Fasiszta csürhe” Az Apró család és 1956

Apró Antal 1945-től 1988-ig része volt a kommunista pártelitnek.(Forrás: Wikipédia)

2022. 10. 20.
„Apró Antal már rögtön a forradalom és szabadságharc kirobbanása után fasiszta csürhének nevezte a felvonuló budapestieket – mondta lapunknak Balogh Gábor, a Terror Háza történésze.

Az ukrán–orosz háború kapcsán többen vetettek fel különböző párhuzamokat az 1956-os magyar szabadságharccal. Ezek nyilván nem történelmi elemzések, inkább kommunikációs célokat szolgálnak az ilyen hasonlatok. Lenne alapja egyébként az összehasonlításnak?

– Mind a két eseménysorozat tragédia, de teljesen más politikai, teljesen más történelmi kontextusban játszódtak le. Magyarország megszállt ország volt, a szovjet érdekszféra részét képezte már 1945-től, a második világháború végétől. 1956-ban háború zajlott Magyarország és a Szovjetunió között, a szovjet források egyértelműen a háború kifejezést alkalmazzák. A Szovjetunió olyan katonai erőt vetett be 1956 novemberében Magyarországon, Budapesten, amihez hasonlóra utoljára csak a második világháború idején volt példa.

Mennyire érte a szovjet vezetést váratlanul az, ami Magyarországon történt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!