hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Biden bajban: már a demokraták is aggódnak miatta
Egyre több esetben kérdőjeleződik meg a mentális alkalmassága
Biden bajban: már a demokraták is aggódnak miatta

Fotó: AP / Andrew Harnik

2022. 10. 20.
Még csupán két éve van hatalomban, de Joe Biden egyre több eseményen válik nevetségessé azzal, hogy memóriája cserben hagyja, vagy zavartan viselkedik. Most, amikor az orosz–ukrán háború kapcsán számos alkalommal vetődik fel a nukleáris háború, illetve a világháború veszélye, egyáltalán nem mindegy, hogy egy szuperhatalom vezetője mentálisan milyen állapotban van, és ez hogyan befolyásolja hosszú távú következményekkel járó döntéseit.

Beszédes, hogy egy október elején végzett felmérés szerint nemcsak az amerikaiak, de az amerikai demokraták, tehát saját párttársainak többsége is aggódik Biden elnök kognitív egészsége miatt. Az Issues & Insight/TIPP által megkérdezett felnőttek 64 százaléka válaszolt úgy, hogy „nagyon”, vagy pedig „bizonyos mértékig” aggasztja az amerikai vezető állapota. Ez az augusztusban mért adatokhoz képes 5 százalékpontos növekedést jelez.

Érdekes ugyanakkor, hogy a demokrata válaszadók körében 13 százalékkal nőtt az aggodalmuknak hangot adók aránya. Két hónapja még 39 százalék, októberben már 52 százalék fejezte ki, hogy nem tartja megnyugtatónak Biden kognitív állapotát.

A felmérést végzők a következő kérdést tették fel a megkérdezetteknek: Ön szerint Biden mentális gyengesége veszélyt jelent-e az országra nézve? Ideje lenne-e a jövő hónapban 80. életévét betöltő elnököt kompetens orvos szakértők általi vizsgálatnak alávetni, és az eredményeket nyilvánosságra hozni, hogy az állampolgárok félelmeit eloszlassák?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!