hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szankciók a történelemben: politikai nyomásgyakorlás gazdasági eszközökkel
Az ókori blokádoktól a hidegháborúig
Szankciók a történelemben: politikai nyomásgyakorlás gazdasági eszközökkel

A Pearl Harbor-i támadást megelőzte az amerikai ultimátum: Japánnak garantálnia kell az amerikai gazdasági befolyás helyreállítását Kínában, és minden háborús hódítását feladva vissza kell vonulnia az 1935-ös határok mögé.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 10. 20.
Az orosz–ukrán háború kapcsán sokat hallani a szankciókról, amelyek célja a szemben álló felek egyikének ellehetetlenítése. Ugyanakkor az Európai Unió egyes országait, köztük hazánkat, a tagállamiság jogán járó támogatások visszatartásával igyekeznek politikai irányvonaluk megváltoztatására kényszeríteni. Ezek az esetek érdekes történelmi párhuzamokat elevenítenek fel.

Az alábbiakban megnézünk több olyan példát, amikor egy háborús konfliktusban igyekeztek gazdasági ellehetetlenítéssel térdre kényszeríteni egymást a felek. Írásunk második felében pedig olyan példákat hozunk, amelyek nem háborús szituációban, hanem béke idején akarták gazdasági szankciókkal rákényszeríteni az egyes országokat a magukat erősebbnek gondolók politikai konstrukciójának elfogadására.

Blokád alá vont városok az ókorban

A háborús szituációkban történő gazdasági nyomásgyakorlás klasszikus példái a városok és várak ostromai. Ennek során, mint közismert, a falakkal megerősített városokat a támadó fél körülvette. A legtöbb esetben ostromárkokat, falakat és tornyokat emelve hermetikusan elzárták a védőket a külvilágtól. Sem kifelé, sem befelé nem jutott át semmilyen szállítmány, így az ostromlottak a felkészülés során felhalmozott készletük mértékének megfelelően előbb vagy utóbb nehéz helyzetben találták magukat.

Először az éhség, majd a járványok tizedelték a védőket, akiknek szembe kellett nézniük a nem harcoló lakosság ellátásának kérdésével is. Amikor Julius Caesar a galliai hadjárata során kettős fallal vette körül Alesia városát, a védők hermetikusan el lettek zárva a külvilágtól. Miután a készletek elfogytak, a gallok a városban lévő civileket, elsősorban nőket, gyermekeket és időseket kiküldték a kapun az ostromlók kegyére bízva őket. Caesar azonban kegyetlen parancsot adott: a civileket nem engedte ellátni, míg a városba se engedték őket. A szerencsétlenek ott haltak éhen a senki földjén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!