hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Putyinnak nem érdeke, hogy teljesen elzárja a gázcsapot"
Interjú Hortay Olivér energiapiaci szakértővel
"Putyinnak nem érdeke, hogy teljesen elzárja a gázcsapot"

Gáztározó Németországban. Nem tudják mit hoz az ősz.(Fotó: AP / Michael Probst)

2022. 07. 21.
Minél később ismerik be a nyugati politikai vezetők, hogy tévedtek az Oroszország elleni szankciók hatékonyságát illetően, annál nagyobb kár éri az európai lakosságot és a gazdaságot – mondta a Heteknek Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője. 

A kormányzati kommunikáció az energiaválságot az orosz–ukrán háborúval köti össze, miközben az energiaárak már tavaly is meredeken emelkedtek. Mi áll ennek a jelenségnek a hátterében?

– A tavaly ősszel kirobbanó európai energiaválság közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a Covid-járvány lecsengése után meglódult gazdasági aktivitás hirtelen megemelte a globális energiaigényeket. A pandémia idején elmaradtak a beruházások az energiaszektorban – hiszen nagyon alacsony volt az árkörnyezet, és úgy tűnt, hogy jóval lassabban áll majd vissza az energiaigény –, ezért a kínálati oldal nem volt képes kellő gyorsasággal és kellő mértékben reagálni a kereslet dinamikus bővülésére. Ez világszinten a korábbiakhoz képest magasabb árkörnyezetet eredményezett.

Az Európai Uniót ez a külső sokkhatás érzékenyebben érintette, mint más nagyrégiókat, aminek az elsődleges oka az, hogy az elmúlt időszakban az EU olyan szakpolitikát folytatott, ami jelentősen csökkentette a saját ellenállóképességét. Klímavédelmi megfontolásokból leépítette a hagyományos technológiákra alapuló kapacitásait: Németország például bezáratta a még működésképes atomerőműveit, és a legnagyobb holland gázmező, a groningeni is csak nagyon alacsony kapacitással működik. Emellett leépítették azokat a piaci eszközöket is, amelyek egy ilyen energiahiányos helyzetben biztosítékként szolgálhatnának: például a hosszú távú energiabeszerzési szerződéseket, amelyek garantálják a beszerezhető mennyiséget a külső körülményektől függetlenül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!