hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európában sláger lett a mega-rezsicsökkentés
Hogyan pótolható 160 milliárd köbméter orosz gáz?
Európában sláger lett a mega-rezsicsökkentés

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 06.
Szinte naponta özönlenek a sokkoló vagy éppen megnyugtatni akaró hírek az energia- és gázhelyzet kapcsán. A kontinens gázellátását biztosító, évtizedek alatt kiépített csővezeték-hálózat az orosz–ukrán konfliktus egyik hadszínterévé vált. Valóban ekkora a baj? és mi lesz ezután?

A földgázt már időszámítás előtt az ókori Kínában használták világításra.  A bőrtömlőbe töltött gázt egy kis hasadékon keresztül meggyújtották, ami több órán, akár egy egész napon át világított. Később rájöttek, hogy a gázt a lelőhelytől távolabbra is elvezethetik bambuszcsöveken keresztül. A modern korban az USA kezdte el nagyobb mértékben alkalmazni fűtési és világítási célokra. Nemzetközi térhódítása a második világháború után indult meg. A viszonylag bőségesen rendelkezésre álló, jól szállítható energiahordozó hatalmas népszerűségre tett szert. Mind fűtésre, mind villamos energia előállítására jól használható. A megújuló nap- és szélenergiával szemben könnyen szabályozható, bármikor rendelkezésre áll, akár éjszaka vagy szélcsendes időben is. Ráadásul a földgáz a fosszilis energiahordozók közül a legtisztább. Nem csoda, hogy az európai kontinens energiaellátásában meghatározó szerepet kapott.

Az Európai Unió tavaly körülbelül 400 milliárd köbméter gázt használt fel. Az EU-n belüli kitermelés alig haladta meg az 50 milliárd köbmétert, vagyis a gáz túlnyomó része kívülről érkezik. Az EU legnagyobb gáz­ellátója Oroszország (volt), az orosz gáz a teljes felhasználás 40 százalékát fedezte. Az egyes országok gázigénye és orosz kitettsége változó. Az orosz gáz legnagyobb vevője Németország, de a fő fogyasztók között találjuk az olaszokat, a lengyeleket, és természetesen Magyarországot is.

Európa Behálózva

Az EU-t olcsó gázzal ellátó csővezeték-hálózat rendszerét több évtizeden keresztül építették ki. Az orosz gáz négy fő irányból érkezik Európába. Az Északi Áramlat 1 és 2 a legnagyobb kapacitású vezetékpár (évi 110 milliárd köbméter), amely egyben Németország fő ellátója is volt. Az 1-es vezetéken korábban érkező gázt az olajembargóra válaszul az oroszok korlátozták, majd a nyár végére teljesen leállították. A 2-es vezetéket a Krím megszállása után fektették le. Beindítására az utóbbi időben került volna sor, de a háború és a pár napja történt szabotázsakciók ezt jó időre vagy akár végleg megakadályozták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!