70 éves csúcsot döntött a termelőár-infláció Németországban az energiaárak emelkedése miatt
Az októberben elért 18,4 százalékos éves áremelkedés 1951 novembere óta a legmagasabb
70 éves csúcsot döntött a termelőár-infláció Németországban az energiaárak emelkedése miatt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 11. 19.
Októberben hetven éve a legmagasabbra szökött fel a termelőiár-infláció Németországban az energiaárak, azon belül is elsősorban a földgáz árának az emelkedése miatt a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján. Az energiaárak emelkedését az előző évi alacsony bázis is kiélezte.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Októberben a termelői árak 3,8 százalékkal haladták meg az előző havit a szeptemberi 2,3 százalékos havi áremelkedés után. Elemzők 1,9 százalékos havi áremelkedést vártak októberre.

A termelői árak októberben 18,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a szeptemberi 14,2 százalékkal magasabb árszint után. A piac 16,2 százalékos éves áremelkedést várt októberre.

Az októberben elért 18,4 százalékos éves áremelkedés 1951 novembere óta a legmagasabb.

A termelői árak októberi emelkedéséhez az energiaárak járultak hozzá a legnagyobbrészt. Az egy évvel korábbihoz képest 48,2 százalékkal, szeptemberhez képest 12,1 százalékkal álltak magasabban az energiaárak októberben. Energiaárak nélkül az októberi termelői árak 9,2 százalékkal emelkedtek éves, és 0,7 százalékkal havi bázison.

Nem véletlen, hogy a német katasztrófavédelem Twitterre feltöltött videóban adott tanácsot mit tegyenek a németek abban az esetben, ha tartósan nincs fűtés.

A legnagyobb mértékben a földgáz ára emelkedett. A tőzsdei jegyzésben 505,8 százalékkal állt az egy évvel korábbi felett októberben, míg szeptemberben 34,7 százalékkal. Az erőművek számára 237,1 százalékkal ment fel éves bázison a földgáz ára, szemben a szeptemberi 35,7 százalékos éves emelkedéssel. Az elosztó hálózatban 81,4 százalékkal mentek fel az árak októberben a szeptemberi 17,9 százalék után. A vállalatok számára 49,6 százalékkal emelkedett októberben éves bázison a földgáz ára a szeptemberi 4,5 százalék után.

Az áram ára 49,6 százalékkal állt magasabban októberben az egy évvel korábbinál. Szeptemberben 12,9 százalékos volt az éves áremelkedés. Ezen belül a lakossági áramdíjak 1,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a szeptemberi 0,9 százalék után.

Az olajtermékek ára 46,9 százalékkal ment fel októberben éves bázison, szeptemberben pedig 9,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ezen belül az üzemanyag és a fűtési célokat szolgáló cseppfolyósított földgáz ára 113,7 százalékkal ment fel a tavaly októberihez képest. Szeptemberben 21,7 százalékkal állt magasabban az ár. Az üzemanyagok ára 39,8 százalékkal állt magasabban az idén októberben, mint tavaly. Szeptemberben 8,4 százalékkal volt magasabb az árszint.

(hetek/MTI)

.
Előfizetői akció
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!