hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Energiaválság: ezért szálltak el durván az árak
A földgázt és atomenergiát egyelőre nem érdemes "elengedni"
Energiaválság: ezért szálltak el durván az árak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 10. 28.
Az európai energiaellátás biztonsága nagyban függ attól, hogy enyhe vagy kemény telünk lesz. A bizonytalanság távolról sem csak az Oroszországgal való viták következménye: a zöldenergiára való átállás kényszere, az atomstop és a Covid-járvány is nagyban közrejátszik benne. Magyarországon fázni ugyan nem fogunk, de meredek áremelkedésekkel számolhatunk.

„Vannak olyan holland kertészek, akik most ötször annyit kénytelenek fizetni az üvegházak üzemeltetéséhez szükséges földgázért, mint néhány hónapja. A nagyok persze hosszú távú szerződésekkel fixálták az árakat, ez viszont a földgázszolgáltatókat hozza rendkívül nehéz helyzetbe, hiszen a meredek piaci áremelkedést nem tudják tovább hárítani rájuk” – mondta a Heteknek egy üvegházépítéssel foglalkozó cég vezetője. A holland mezőgazdaság jelentős szegmensét kitevő üvegházi termelésben az áremelés csak korlátozottan jöhet szóba megoldásként, hiszen a spanyolországi szabadföldi termelőkkel szemben így piacot veszítenének.

Bár Magyarországon a lakosságot a rezsicsökkentés miatt nem érinti közvetlen közelről az energiaárak emelkedése, a gazdaságot nálunk is megviseli. A cégvezető elmondta: itthon is van olyan partnerük, aki hétszer annyit fizet a gáz köbméteréért, mint korábban. „Visszafogták a termelést, kevésbé hőigényes zöldségre váltottak, és elhalasztottak tervezett beruházásokat, de még így is több mint százmillió forint kieséssel számolnak, miközben a gázért eddig egy „normális” szezonban mindössze 50 millió forintot fizettek” – jegyezte meg.

A kertészet messze nem egyetlen szegmense az európai gazdaságnak, amelyben kulcsszerepük van az energiaáraknak, így jelentős piaci változásokkal és az árak meredek emelkedésével lehet számolni Európában és idehaza egyaránt. Főleg úgy, hogy az energiadrágulás mellett számos más tényező, egyfajta „tökéletes vihart” generálva egyszerre erősíti az inflációt (erről lásd keretes írásunkat).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!