hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Soha nem látott válság sújtja Srí Lankát, a helyzet kilátástalannak tűnik

Július 9-én érte el a tetőpontot a hónapok óta tartó protesthullám Srí Lankán, amikor a tüntetők betörtek a miniszterelnöki palotába, és elérték, hogy Gotabaja Radzsapaksza államfő lemondjon hivataláról. A tüntetéseket kiváltó állapotokból egyelőre nem látszik kiút.

Trump kihívója lehet a harcos gyermekvédő floridai politikus

Ron DeSantis floridai kormányzó az elmúlt években üstökösként emelkedik fel a Republikánus Pártban. Úgy tűnik, az egyre nagyobb népszerűségre szert tevő politikus több is akar lenni, mint a kultúrharc konzervatív sztárja.

Biden közel-keleti útja kevés eredményt és sok csalódást hozott

Joe Biden közel-keleti látogatása nem sok előrelépést hozott az energiaválság kezelését és az iráni atomfenyegetés elleni hathatós fellépést tekintve. Üres ígéretek, az antiszemita oktatás támogatása és a Kelet-Jeruzsálem feletti izraeli szuverenitás aláásása jellemezte az egyik legnépszerűtlenebb amerikai elnök útját.

Belföld

Hogyan menthető meg a magyar mezőgazdaság?

Magyarországon idén eddig a GDP egy százalékát vitte el az aszály, amely Európa legfontosabb élelemiszer-termelő síkságain pusztít. Eközben tartósan csökken a hazai talajvízkincs is, ami csak növeli a mezőgazdaság kitettségét. A megoldás a vizes élőhelyek helyreállítása lehet, ami drága, de megtérülő beruházás.

Lesz-e üzemanyag?

„Az a nagy kérdés, hogy július-augusztusban, a legnagyobb fogyasztás idején összeomlik-e a hazai ellátás vagy sem. Ez könnyen megeshet, ha az árstop fenntartásához az ország stratégiai üzemanyag-tartalékát kell beáldozni” – vélekednek szakmabeliek a benzinárstop meghosszabbítása kapcsán. 

"Putyinnak nem érdeke, hogy teljesen elzárja a gázcsapot"

Minél később ismerik be a nyugati politikai vezetők, hogy tévedtek az Oroszország elleni szankciók hatékonyságát illetően, annál nagyobb kár éri az európai lakosságot és a gazdaságot – mondta a Heteknek Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője. 

„Bezzeg a mi időnkben” - e heti köszöntő

Már az X, sőt Y generációs felnőttek is hajlamosak leszólni a náluk fiatalabbakat, legyen szó akár munkáról, tanulásról vagy éppen a szabadidő eltöltéséről. Az idősebb generációk tagjai nyilvánvalóan mindig mindent – sőt mindent is – jól csináltak, vagy legalábbis jobban, mint a mai fiatalok. Nem több ez, mint a megszépítő messzeség hatása: az idő távlatában hajlamosak vagyunk inkább a pozitív dolgokra emlékezni, sőt ami nem volt annyira pozitív, azt is tetszésünk szerint átszínezzük.

Hit és értékek

"Ha férfi vagy, légy férfi" – Peterson üzenete a keresztényeknek

Jordan Peterson kanadai pszichológiapro­fesszor, akit a kormánya gender­törvényei elleni kiállása tett világhírűvé, az utóbbi időben több olyan üzenettel állt elő, amely a megkérdőjelezett férfiasság helyreállítását sürgeti – legelőször az egyházon belül.

HÁTTÉR

Újabb botrány az Uber körül

Világraszóló botrány tört ki a globális piac egyik legbefolyásosabb mamutvállalata, az Uber háza táján. Kiszivárgott kompromittáló dokumentumok tárták fel, hogyan taposta fel magát a cég egészen a csúcsig.

A gnoszticizmus új arca: a kereszténységnek köszönhető a genderelmélet?

Különös tény, hogy Tajvant leszámítva kizárólag nyugati keresztény országokban van „melegházasság” és a jogrendbe is beépült genderideológia. Vajon mi ennek az oka?

Mentális válságban az új generáció

Eleve nincs jó mentális állapotban a 15–30 éves korosztály, de az utóbbi két év csak fölerősítette náluk a stresszt, a depressziós, szorongásos és pániktüneteket, az önsértő késztetéseket. Új jelenség, hogy a mentális problémák ma már tömegével jelennek meg a kisebbeknél, a 8–10 éveseknél is.

KÁVÉSZÜNET

Az álláskeresés valósága

Az „annyi munka van” és az „aki akar, az tud dolgozni” állítások az álláskeresőknek szegezett legellentmondásosabb kijelentések. Az álláskeresés világa élesben egyáltalán nem ilyen egyszerű.

Hogyan fogadják a fiatalokat a munkál­tatók, és ők hogyan illeszkednek be?

A munka világában több olyan nemzedéknek kell együttműködni, amelynek szocializációja, értékrendje és preferenciája eltérő. A fiatalabbak nem feltétle­nül akarnak megfelelni az eddig elfogadott értékrendnek, és a szülői mintákat is megkérdőjelezik – a munka területén is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!