hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Ha férfi vagy, légy férfi" – Peterson üzenete a keresztényeknek
"Ha férfi vagy, légy férfi" – Peterson üzenete a keresztényeknek

Jordan Peterson azért is népszerű a fiatalok között, mert hitelesen képviseli az ellenkultúrát.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 07. 21.
Jordan Peterson kanadai pszichológiapro­fesszor, akit a kormánya gender­törvényei elleni kiállása tett világhírűvé, az utóbbi időben több olyan üzenettel állt elő, amely a megkérdőjelezett férfiasság helyreállítását sürgeti – legelőször az egyházon belül.

Peterson májusban például a michigani Hillsdale College (hagyományos liberális oktatási elveken alapuló konzervatív magániskola) ballagásán mondott beszédében a témát egy hatásos képbe sűrítette: az életük fordulópontján álló végzős fiataloknak a blues szövegek toposzát idézte, miszerint „az ördög a válaszútnál” vár. Hiszen a diplomázás épp egy olyan pillanat az életben, amely alkalmas arra, hogy az ember „megvizsgálja a lelkiismeretét”.

Eltalálni a célt

A válaszút döntést jelent, a döntés pedig azt, hogy magasra vagy túl alacsonyra lőjük-e be a célt. Az ilyen helyzetekben mindig ott leselkedik a kísértő, arra ösztökélve, hogy beérjük a kevesebbel. Peterson számára ugyanis az a bűn, ha „elvétjük a célt”, mint Káin, akinek az áldozata nem volt elegendő. „Mert amikor helytelen áldozatokat hozunk, szívünk mélyén azt gondoljuk, hogy Isten fölé emelkedtünk” – magyarázta Peterson, óva intve a fiatalokat, hogy engedjenek az ilyen kísértésnek.

De csábító lehet a reménytelenség és az egzisztenciális szorongás is; könnyű hagyni, hogy ezek átjárják a lelket, amikor az ember nehézségekkel, próbákkal találkozik. Peterson elmesélte, hogy amikor a lánya hosszú ideig nagyon beteg volt, azt tanácsolta neki, hogy ne használja a helyzetét kifogásként, akkor sem, ha jogosnak érzi, hogy elkeseredett legyen. Az embernek személy szerint, de a környezetének is jobb, ha erőt vesz magán, és ellenáll a kétségbe­esésnek – vagyis a kísértésnek, hogy a rossz irányba induljon el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!