"A teljes hit realitása félelmetes" - Jordan Peterson sírva beszélt a Jézusba vetett hitről
A neves kanadai pszichológusprofesszor Krisztus egyedi szerepéről és erejéről értekezett podcastjában
"A teljes hit realitása félelmetes" - Jordan Peterson sírva beszélt a Jézusba vetett hitről

Forrás: Youtube/Jordan Peterson

2021. 03. 09.
Jordan B. Peterson világhírű konzervatív kanadai pszichológusprofesszor egyik közelmúltban közzétett podcast-beszélgetésében Jézus Krisztus személyére, erejére és a hit kérdésére is kitér, saját hitének korlátairól és tapasztalatairól is sírva beszámolva a műsorban.

A pszichológus rámutat, hogy ugyan még számára sem teljesen tiszta, hogyan is áll Jézus Krisztus személyéhez, de azért mégis megpróbálja elmagyarázni.

Mindenképpen az ideális, tökéletes személyként mutatja be, és arra is rámutat, hogy hasonló ideál van minden emberen belül, amit lelkiismeretnek hívunk, illetve

a hívők a belső morális iránytűt a bennünk élő Krisztussal vagy Szent Szellemmel is kapcsolatba hozzák, amit nagyon érdekesnek talál.

Peterson szerint minél mélyebbre megyünk a biológiában, annál "vallásibb lesz" a lelkiismeret kérdése, mivel képbe kerül a lélek alapvető struktúrája, és egy

olyan erővel rendelkező dologgá is válhat, ami meghaladja az ember erejét, hogy ellenálljon annak.

Sokan az összehasonlító vallástudományban Jézus Krisztus személyét a számtalan meghaló és feltámadó mitológiai istenek sorába helyezik el. Ő azonban nem erről van meggyőződve.

Krisztus személye megkülönböztethető ezektől a szereplőktől ugyanis abban, hogy

az ő létezésének történelmi megjelenése is van.

Krisztus személyében ott van egy konkrét személy, aki konkrétan élt, plusz egy "mítosz" (természetfeletti történet), és bizonyos értelemben Krisztus e kettőnek az egyesülése.

"Az a gond, hogy ezt valószínűleg elhiszem, és a hitem meg is döbbent, hiszen nem értem teljesen"

Jordan Peterson a következő mondatnál sírja el magát, amikor tapasztalatairól beszél a hittel és a természetfelettivel kapcsolatosan:

"Azért mert időnként tapasztaltam és láttam, ahogy a 'narratív világ' (természetfeletti) és az 'objektív világ' (természetes) összeért... ezt sokszor láttam a saját életemben is."

A pszichológus azzal folytatja, hogy Jézus Krisztus személyének valósága tehát bizonyos értelemben tagadhatatlan a számára. Az objektív látható világon kívül említ egy megfoghatatlan világot is, amit az "erkölcs világaként" ír le, de nagyon is valóságos entitásnak tart.

A megfoghatatlan, láthatatlan, általa "narratív" világ és a megfogható, látható, "objektív" világ találkozásának Peterson szerint a legjobb példája Krisztus.

"Furcsa, de számomra ez mind hihetőnek tűnik. még mindig nem tudom mit kezdjek vele. Részben azért, mert a teljes hit realitása túl félelmetes a számomra. Nem tudom mi történne az emberrel, ha teljesen hinne."

Jordan Peterson 2019 júniusában Budapestre is ellátogatott. Az előadását követően a Hetek munkatársával is találkozott. A beszámolót  itt olvashatja el.

(Notthebee/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!