hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A konzervatív megmondóember
Magyarországon járt Jordan B. Peterson

2019. 06. 06.
Húst hússal eszik, a neomarxizmus és identitáspolitika legnagyobb kritikusa, a szólásszabadság és a zsidó–keresztény kultúra fővédnöke, mégsem vallásos. Budapesten járt a konzervativizmus popsztárja, Jordan B. Peterson, akivel a Hetek munkatársának is volt lehetősége személyesen találkozni.

A Brain Bar fesztivál keretében tartott előadást – bestseller könyve nyomán – korunk megmondóemberének kikiáltott Jordan B. Peterson (a The New York Times szerint Peterson a 21. század legbefolyásosabb nyugati közgondolkodója).  A 12 szabály az élethez címet viselő könyve a szabályok szükségességét hangsúlyozza a sikeres élethez. Ez elsőre nem tűnik bonyolultnak, de egy olyan korban, ahol a rend egyet jelent a korlátozottsággal, meglehetősen formabontónak számít. Könyvében tabukat dönget: ír többek között a válás liberalizálásának családokra gyakorolt negatív hatásairól; arról, hogy a gyerekeket fegyelmezni kell annak érdekében, hogy a társadalom megbecsült tagjaivá váljanak; vagy arról, hogy az ember akkor tud sikeres lenni, ha felelősséget vállal a tetteiért.

Az ötvenes éveiben járó kanadai klinikai szakpszichológus több órás YouTube-előadásait fiatalok milliói hallgatják, előadásain is zömében ezt a korosztályt lehet látni. Petersonnak az ismertséget első körben mégsem a szakmája hozta – hanem az a harc, amit a szakmája szabad folytatásáért vívott. 2016-ban ugyanis bevezetésre került Kanadában, ezen belül is Toronto városában egy új törvény, ami gyűlölet-bűncselekménnyé minősítette azt, ha valakit nem az általa preferált névmással (férfi, női vagy semleges) szólítanak meg. Peterson hevesen szembement az új szabályozással, és az azt körüllengő egész PC-kultúrával. Egyetemi előadásain ugyanis rendszeresen beszél a férfi és női szerepekről, ezek társadalomban betöltött funkciójáról, ami a törvény gumifogalmai miatt abszurd módon akár gyűlölet-bűncselekménynek is minősülhetne. (Lásd részletesen: Mi folyik az egyetemeken? Hetek, 2019. január 11.) Ennek kapcsán rengeteg műsorba meghívták, ahol Peterson hibás és elmaradott gondolkodásmódjára kívántak rávilágítani a szerkesztők. A fegyver viszont visszafelé sült el, mivel Peterson higgadtságával és észérveivel nemcsak megnyerte ezeket a televíziós vitákat, hanem még nagyobb ismertségre tett szert.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!