Sírva-kiabálva fogadták a munkatársak, hogy nekik kell kiadniuk Jordan Peterson új könyvét
A szókimondó konzervatív pszichológusprofesszort a "gyűlöletbeszéd ikonjának" tartják a tiltakozók
Sírva-kiabálva fogadták a munkatársak, hogy nekik kell kiadniuk Jordan Peterson új könyvét

Forrás: Youtube/Jordan Peterson

2020. 11. 25.
Szerződést írt alá a Penguin Random House Canada kiadó Jordan Peterson világhírű konzervatív pszichológusprofesszorral új könyve, a „Renden túl: Még 12 szabály az élethez” jövő márciusi kiadásáról. A döntéssel kapcsolatban azonban több érzékeny munkatárs nemtetszésének adott hangot, sőt volt, aki el is sírta magát.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Jordan Peterson szókimondó konzervatív közszereplő, kanadai politológus és klinikai pszichológus, a Torontói Egyetem pszichológia tanszékének professzora, aki nyíltan szembe mer szállni a politikai korrektséggel, az identitáspolitikával és a genderideológiával. 2016-ban több videót osztott meg YouTube csatornáján, amelyekben a politikai korrektséget, és a kanadai kormány gender névmások használatával kapcsolatos rendeletét is kritizálta. A videók után jelentős médiavisszhangot kapott. YouTube-os nézettsége miatt sokan gondolnak rá közszereplőként. 

Jordan Petersonnal készített korábbi interjúnkat itt olvashatja el. 

A konzervatív pszichológus nemrég tért vissza a közéletbe hosszú betegsége után, most pedig Youtube-csatornáján betekintést is adott új könyvébe, a „Renden túl: Még 12 szabály az élethez” művébe. Peterson szerint könyve átfogó témaként azt kutatja, hogyan lehetne nyereségesen elkerülni a túlzott biztonság és ellenőrzés veszélyeit.

„Amint felfedezzük, hogy a dolgok, amelyek irányítására törekszünk, mégis rosszul mennek körülöttünk, az egyik lábunkat a rend oldalán kell tartanunk, a másikat pedig óvatosan a túloldalra kell nyújtanunk”

– szögezi le a professzor a könyv ismertetőjében.

A Vice News híroldal a kiadó négy munkatársát interjúvolta meg, akik részt vettek a Penguin könyvvel kapcsolatos megbeszélésén. Egyikük elárulta a híroldalnak, hogy az emberek „sírva fakadtak attól, milyen negatívan hatott életükre Jordan Peterson”, és volt, aki állította, hogy apja a konzervatív professzor könyveit olvasva „radikalizálódott”.

Egy másik munkatárs Petersont egyenesen a „fehér felsőbbrendűség ikonjának” bélyegezte, és kijelentette, hogy ennélfogva nem is számít, mi áll a könyvben, azt ki sem kellene adni. 

“A gyűlöletbeszéd és a transzfóbia ikonja, attól függetlenül, hogy mit tartalmaz a könyve, és nem vagyok büszke arra, hogy olyan kiadónak dolgozom, ami hajlandó kiadni a könyvét”

A Penguin Random House Canada sokszínűségi és befogadási bizottsága a konzervatív professzor előző könyvével „A 12 szabály az élethez” kapcsolatban is legalább hetven tiltakozó üzenetet kapott kézhez alkalmazottjaitól, állítja a Vice Newsnak nyilatkozó másik személy. 

A hír kirobbanását követően a professzor lánya, Mikhaela Peterson két új szabállyal egészítette ki apja könyvét a közösségi média oldalán azzal kapcsolatban, hogyan is tudna hatékonyabban működni a kiadó:

“Hogyan javítson a bizniszen:  1. lépés: azonosítsa a síró felnőtteket, 2. lépés: rúgja ki őket”

- írta tweetjében. 

Penguin Random House nyilatkozatában úgy fogalmazott, miután bejelentették, hogy ki fogják adni Jordan Peterson könyvét márciusban fórumot rendeztek, ahol alkalmazottaik reagálhattak a döntésre és visszajelzést adhattak. Indítottak egy csatornát is a névtelen alkalmazotti visszajelzéseknek és kérdéseinek, melyet a kiadó igyekszik megválaszolni, mindemellett kijelentették, hogy továbbra is elkötelezettek amellett, hogy

„különböző hangoknak és nézőpontoknak is helyet adjanak a kiadás során”

(Vice News/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!