„Az igaznál is sokkal igazabb” - Jordan Peterson a Bibliáról
A sztárpszichológus szerint a Könyvek könyve semmilyen más műhöz nem hasonlítható
„Az igaznál is sokkal igazabb” - Jordan Peterson a Bibliáról

Forrás: Youtube/Jordan B Peterson

2022. 01. 27.
Jordan Peterson konzervatív kanadai sztárpszichológus a napokban tett látogatást a washingtoni Biblia múzeumban, ami nagy benyomást tett rá. Joe Rogan népszerű amerikai műsorvezetővel a könyv jelentőségéről beszélgetett, leszögezve, hogy a Biblia egyetlen más könyvhöz sem hasonlítható, és "sokkal igazabb, mint az igazság".

Peterson a "The Joe Rogan Experience" keddi epizódjában adott maratoni interjújában többek között a Bibliáról is szót ejtett. A pszichológus a műsorvezetőnek elmondta, szerinte

a jó könyv nem csak olyan, mint más könyvek, hanem messze túlmutat az igazságon.

A világhírű író és előadó a közelmúltban mondott le a Torontói Egyetemen betöltött pszichológiaprofesszori tisztjéről, miközben az Akadémiát „elképesztően korrupt vállalkozásnak” nevezte. A kanadai National Postra írt kissé szomorkás, viszont elgondolkodtató cikkében hosszan taglalta, őt kedvelő diákjaival együtt immár esélytelen a helyzetük, mivel jópáran a „heteroszexuális fehér férfi” kategóriába esnek. 

A műsorban világossá tette Rogannek, hogy a Biblia a

„kulturális megállapodásunk alapkövének magja”. 

Megjegyezve, hogy éppen most járt a washingtoni "nagyon menő" Biblia múzeumban, Peterson kifejtette, hogy a nyugati civilizáció "alapvető szövegei" - amelyeken szinte az összes többi áll, csupán a Biblia után következnek, mert mindnek az az alapja. 

„Nem arról van szó, hogy a Biblia egyszerűen igaz” – mondta.

„A Biblia az igazság megnyilvánulásának előfeltétele – ami az igaznál is sokkal igazabbá teszi azt"

„Ez egy egészen másfajta igaz. És úgy gondolom, hogy ez nem csak szó szerint van így.”

Sógorával abban is megegyeztek, hogy a Biblia jóval forradalmibb, mint az internet valaha volt.

Tavaly Peterson meglehetősen elérzékenyült egy podcast-interjú során, amelyben Jézusról, Istenről, valamint a hit és a spirituális hiedelmek fogalmáról beszélt. A pszichológus kijelentette, hogy szerinte Jézus Krisztus személyében ott van egy konkrét személy, aki konkrétan élt, plusz egy "mítosz" (természetfeletti történet), és bizonyos értelemben Krisztus e kettőnek az egyesülése.

"Az a gond, hogy ezt valószínűleg elhiszem, és a hitem meg is döbbent, hiszen nem értem teljesen"

Az objektív látható világon kívül említett egy megfoghatatlan világot is, amit az "erkölcs világaként" ír le, de nagyon is valóságos entitásnak tart. A megfoghatatlan, láthatatlan, általa "narratív" világ és a megfogható, látható, "objektív" világ találkozásának Peterson szerint a legjobb példája Krisztus.

"Furcsa, de számomra ez mind hihetőnek tűnik. még mindig nem tudom mit kezdjek vele. Részben azért, mert a teljes hit realitása túl félelmetes a számomra. Nem tudom mi történne az emberrel, ha teljesen hinne."

Egy 2019-es Liberty University panelbeszélgetés során pedig, amelyben Peterson is részt vett, David Nasser akkori egyetemi lelkész imádkozott egy férfival, aki felrohant a színpadra, és segítséget kért. Ezután Nasser megkérdezte Petersont, hogyan tudna ő is imádkozni érte – Peterson pedig ismét elérzékenyült, és azt válaszolta, hogy el akarja kerülni, hogy indokolatlan árat fizessen az életében elkövetett hibákért.

Imájában Nasser azt is kérte Istentől, hogy Peterson egy napon megtalálja őt, és otthonává tegye királyságát.

(TheBlaze/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!